"U ime sina" u Uniticu
0

Projekcija filma Haruna Mehmedinovića

FENA
Svečana projekcija filma "U ime sina" mladog bh. autora Haruna Mehmedinovića, održat će se 18. novembra u amfiteatru poslovnog centra Unitic u 20.00 sati.

Radi se o kratkometražnom igranom filmu koji je već osvojio 18 međunarodnih priznanja, te je nominiran za prestižnu nagradu američke filmske akademije - Oscar.

O filmu: Tarik (Sergej Trifunović), imigrant je u Los Angelesu, koji je došao iz Bosne za vrijeme rata, jedva izbjegnuvši smaknuće. Nakon svih tih godina, na vratima mu se pojavljuje čovjek koji mu je spasio život i moli ga za neobičnu uslugu.

Uloge u filmu su ostvarili: Sergej Trifunović, Jack Dimick, Elvedin Slipač i dr.

Harun Mehmedinović je većinu svog djetinstva proveo u Sarajevu. Nakon završetka rata, 1996. godine odselio se u Ameriku gdje se počeo baviti grafičkim dizajnom. Za svoje radove dobio je nekoliko međunarodnih priznanja, uključujući i nagradu Američkog Senata, 1998. god.

Prije tri godine je diplomirao na Kalifornijskom Univerzitetu, gdje je studirao režiju i teatar. Dvije godine kasnije, magistrirao je režiju na Američkom Filmskom Institutu, a njegov film "U ime sina" nagrađen je Franklin J. Schaffner nagradom za najbolju režiju.