Okupljaju se glumci iz cijele zemlje
2

Projekat koji Miroslava Krležu vraća u Sarajevo

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Ovim smo projektom vratili Miroslava Krležu u Sarajevo nakon deset godina, kao i teatarski osvijestili prostor hotela 'Evropa', zbog čega sam jako zadovoljan", kazao je danas u Sarajevu Gradimir Gojer, autor projekta "Krleža, hotel Evropa, Stari Grad" koji je proteklih mjeseci realiziran u ovom hotelu.

Rezimirajući pomenuti projekt, Gojer je na konferenciji za medije kao jedan od najvećih rezultata naveo okupljanje svih bh. kulturnih sredina i reprezentativnih glumačkih imena iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke na jednom mjestu. Tako su u projektu učestvovali glumci Izudin Bajrović i Slaven Vidak iz Sarajeva, Robert Pehar iz Mostara, Radenka Ševa i Ljiljana Čekić iz Banje Luke te operni pjevač Dušan Bugarin.

Najavio je da će projekt za ovu godinu zvanično biti završen u novembru, kada će u hotelu "Evropa" gostovati dva istaknuta književna i teatarska stručnjaka - Predrag Matvejević, koji će održati predavanje "Razgovori s Krležom danas", te istaknuti beogradski teatrolog Raško V. Jovanović, koji će govoriti o interpretaciji Krleže na srbijanskim teatarskim scenama.

Projekt će biti nastavljen i iduće godine, kada će biti organizirane tri izvedbe posvećene Krleži - drama "Adam i Eva", proza "Pijana novembarska noć 1918.", te poezija "Veče Krležine lirike" s fokusom na njegovu knjigu "Plameni vjetar".

"Program je ove godine koncipiran na način da potencira Krležin revolucionarni slogan. Tako, naprimjer, 'Pijana novembarska noć 1918.' govori o balkanskoj krčmi, odnosno svemu što se u političkom smislu dešava na ovim prostorima", kazao je Gojer.

Iduća će godina u okviru ovog projekta donijeti i dva okrugla stola - "Krleža i BiH", gdje će moderator biti Aziz Hadžihasanović, i "Krleža, legende i teatarska savremenost" uz moderatora Georgija Paru.

Gojer najavljuje i serijal večeri posvećenih savremenicima Krleže, koji su najuspješniji u interpretiranju tog pisca na ovim prostorima. Dvije će večeri biti posvećene dvojici istaknutih bh. glumaca koji su zabilježili uspješne izvedbe Krleže - Vladi Jokanoviću i Izudinu Bajroviću.

"Dva su razloga zašto je Krleža posljednjih deset godina izostao s bh. scena - prvo jer je iznimno teško interpretirati tako složenog pisca kakav je Krleža, a drugo jer u BiH riječ vode desničarske političke snage, dok je Krleža prvenstveno pisac lijeve misli", zaključio je Gojer.