ULUPUBIH
55

FOTO / Projekat "100% art, tekstil + koža u Bosni i Hercegovini"

Klix.ba
Projekat Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH "100% art, tekstil + koža u Bosni i Hercegovini" nastao je krajem 2011. godine, na inicijativu predsjednice ULUPUBIH-a, prof. mr. Amre Zulfikarpašić, profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, i mr. sci. Elme Kovačević, sekretarke Asocijacije za tekstil, odjeću, kožu i obuću Komore, uz koordinaciju Mile Melank, grafičke dizajnerke, sekretarke Udruženja.

Cilj projekta je da predstavi i promoviše recentne radove bosanskohercegovačkih autora, prije svega modnih dizajnera, primijenjenih umjetnika, produkt dizajnera i svih onih koji u svom radu koriste tekstil, kožu i srodne materijale i da poveže kreativce i industriju.

Nakon konsultacija sa autorima iz oblasti tekstilnog stvaralaštva, 1. jula 2012. je raspisan javni konkurs na koji su pozvani bosanskohercegovački autori, sa maksimalno četiri rada. Konkurs je bio otvoren do 4. septembra, a selektiranje radova obavljeno je 10. septembra.

Žiri u sastavu: Prof. mr. Ognjenka Finci, profesorka na Akademiji likovnih umjetnosti i Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, Ivana Bakal, kostimografkinja, predsjednica Udruženja primijenjenih umjetnika Hrvatske i Sanja Džeba, kostimografkinja i scenografkinja, selektirao je 30 radova 23 autora od pristiglog 61 rada 29 autora, za izložbu koja se održava u Gradskoj galeriji Collegium artisticum od 27. septembra do 6. oktobra 2012. godine.

Osim izložbe, Asocijacija tekstila, odjeće, kože i obuće Vanjskotrgovinske komore BIH je 28. septembra organizovala Okrugli sto "Budućnost tekstilne i odjevne industrije u Evropi – Iskustva SR Njemačke".

Projekat su finansijski pomogli Ambasada Kraljevine Norveške i Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo.