Kultura
20

Programi, predavači, mentori i filmovi iz Velike Britanije na 21. SFF-u

Klix.ba
U 2015. British Council nastavlja partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom kroz programe prilagođene potrebama i trendovima regionalne industrije i novih talenata.

U središtu UK programa tokom 21. Sarajevo Film Festivala (14.-22. august 2015.) je profesionalni razvoj regionalnih filmskih profesionalaca, kao i uspostavljanje veza sa britanskim filmskim ekspertima. UK sadržaj će biti predstavljen kroz nekoliko komponenti, a to su:

  1. Talents Sarajevo (15. – 20. august): radionice i predavanja UK filmskih profesionalaca
  2. Regionalni Forum (19. – 21. august): Industry gosti i govornici iz UK
  3. BAFTA nominirani kratki filmovi i animacije: projekcija
  4. ŠVENK: Festival srednjoškolskog kratkog filma - projekcija pobjedničkih radova
  5. Projekcije UK filmova

Talents Sarajevo je postao regionalni centar za susret i usavršavanje filmskih profesionalaca. Tokom ovogodišnjeg Talents Sarajevo nastavljamo rad sa novim filmskim stvaraocima kroz treninge i sesije sa mentorima, ekspertima i profesionalcima iz UK. Očekuje se učešće 70 glumaca, režisera, kinematografa, filmskih kritičara, producenata, scenarista iz 17 zemalja Jugoistočne Evrope. Ugostit ćemo britanske filmske eksperte koji će držati sesije na temu "Wonder Matters".

Predavači su: Simon Perry, producent, Olivia Hetreed, scenarista, Selina Ukwuoma, urednica scenarija, konsultant i tutor, Steve Mathews, producent, te Antony Root, zamjenik direktora, HBO Europe.

Regionalni forum je glavna festivalska konferencija na kojoj se govori o trenutnim temama od važnosti za filmsku industriju Jugoistočne Evrope. Ova konferencija okuplja preko 100 stručnjaka iz 15 zemalja regije, predstavnike privatnog i javnog sektora, koji raspravljaju o gorućim temama vezanim za filmsku industriju, zagovaraju i oblikuju javne zakone, te se umrežavaju jedni s drugima.

Bit će prezentirani i najbolji radovi britanskog kratkog filma i animacija kroz projekciju BAFTA nominiranih kratkih filmova i animacija 2015.

Švenk (Festival srednjoškolskog kratkog filma) je festival koji je počeo 2014. godine u saradnji sa Umjetničkom školom u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom kako bi se kreirala platforma za mlade da razvijaju i predstavljaju svoje vještine. Pobjednički film će biti prikazan tokom SFF-a, a festivalu će se pridružiti i dva pobjednika koji će pratiti Industry program.

British Council stvara međunarodne prilike za ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama i gradi povjerenje među njima u preko 100 zemalja svijeta.

"Vjerujemo da je umjetnost ključan faktor za razvoj međunarodnog razumijevanja. U umjetnosti radimo s najboljim britanskim i međunarodnim umjetničkim i kreativnim talentima razvijajući saradnju koja povezuje hiljade umjetnika, organizacija i publiku širom svijeta. Mi povezujemo filmove i filmske autore Ujedinjenog Kraljevstva sa međunarodnom publikom. Pronalazimo mogućnosti za kreativne razmjene između britanskih filmskih autora i njihovih međunarodnih partnera", navode iz British Councila.

British Council je u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom kroz nekoliko programa prilagođenih potrebama i trendovima regionalne industrije i mladih talenata. British Council je jedan od inicijalnih partnera osnivača Industry platforme Festivala. Ova platforma je danas najvažnije mjesto susreta za stotine filmskih profesionalaca iz skoro svih zemalja Zapadnog Balkana.

Fokus je profesionalni razvoj regionalnih filmskih profesionalaca i pružanje prilike za uspostavljanje veza među njima u regiji. Pozivamo govornike i paneliste da govore o relevantnim temama važnim za promjene u regiji poput "Festival Cities" (Edinburgh), multiumjetnički prostori (Manchester), zakoni o poticajima za filmsku produkciju, mikrobudžetne sheme. Gosti također učestvuju na sastancima za koprodukciju, biraju i razvijaju projekte.

U 2014. godini saradnja je dosegla vrhunac kada je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo Partnerska zemlja festivala, pri čemu je UK film bio glavni fokus za publiku i Industry program. U partnerstvu sa Britanskim filmskim institutom (BFI) ugostili smo delegaciju od 20 britanskih filmskih stvaralaca, producenata, agenata, režisera, predstavnika festivala tokom Industry platforme na kojoj je učestvovalo preko 1,000 etabliranih regionalnih filmskih stvaralaca. Također smo prikazivali arhivu BFI filmova od početka stoljeća svako veče festivala, sa preko 17,000 gledalaca. Michael Winterbottom je prezentirao svoj rad kroz projekcije i razgovore sa publikom kroz program "Posvećeno Michaelu Winterbottomu". Chris Dercon, direktor Tate Modern muzeja je bio jedan od glavnih članova žirija.