Kultura
0

Program "Tribute To..." 12. SFF-a biće posvećen Abelu Ferraru

Sarajevo-X
Sarajevo Film Festival je danas objavio da će program "Tribute To..." u 12. izdanju Festivala ugostiti jednog od najrenomiranijih, ali i najprovokativnijih filmskih autora današnjice - američkog reditelja Abela Ferraru.

Ovaj izuzetni reditelj pridružiće nam se u Sarajevu i predstaviti selekciju iz svog impresivnu opusa, uključujući i njegovo posljednje ostvarenje Mary, koje je osvojilo Specijalnu nagradu žirija na Venecija Film Festivalu 2005.

"Nijedan filmski stvaralac se tako vješto ne kreće između grubih i neujednačenih struktura, koje se često vezuju za direktnu i očitu urbanu trulež, sa jedne, i pažljivo isklesane, prelijepe stilske figure sa druge strane, kao američki filmski reditelj Abel Ferrara. Gledajući mnoge od 25 filmova koje je napravio od 1971. godine kada je i započeo svoju filmsku karijeru (od kojih su mnogi nastali po scenarijima Nicholasa St. Johna, njegovog prijatelja iz djetinjstva), mogli bismo ovog pedesettrogodišnjeg filmskog stvaraoca, rođenog u Bronxu, koji dobro poznaje i razumije zakone ulice, lako nazvati svecem bijede na filmu, imajući na umu da oba dijela ove sintagme imaju bitno značenje u priči o ovom reditelju“, ističe Howard Feinstein koordinator programa Tribute To.

Od 2000. godine, od kada je pokrenut, program Tribute To... je ugostio i predstavio retrospektivu režisera: Stevea Buscemia, Mikea Leigha, Stephena Frearsa, Petera Mullana, Dušana Makavejeva i Gaspara Noea, te oskarovca Alexandera Paynea. Ovaj program je zahvaljujući prije svega pažljivoj selekciji beskompromisnih i inovativnih filmskih autora čija djela često ruše mnoge filmske i društvene tabue izuzetno popularan ne samo među filmskim profesionalcima već i među publikom, a za njih posebnu čar predstavlja mogućnost da se sretnu i razgovaraju sa eminentnim autorima nakon svake projekcije njihovih ostvarenja.

Abel Ferrara svoju karijeru započinje snimanjem nekoliko osam milimetarskih kratkih filmova. Filmovi koji su došli kasnije, Driller Killer i Ms. 45, skrenuli su pažnju kritike i publike i omogućili mu da nastavi rad i sa imenima poput Christophera Walkena, Harveya Keitela, koji su postali i njegov omiljeni izbor pri pravljenju glumačke podjele.

Slijedili su filmovi China Girl (1987.), King of New York (1990.), Bad Lieutenant (1992), Dangerous Game (1993.), Body Snatchers (1993.), California (1996.), The Funeral (1996.), New Rose Hotel (1998.) i mnogi drugi, koji su samo nastavili da produbljuju već poznatu Ferrarinu tematiku, sve kompleksnije i dosljednije gradeći prepoznatljiv Ferrarin stil.

"Ovaj odvažni filmski stvaralac nikome ne gleda kroz prste – ni u filmovima, ni u načinu na koji se predstavlja svijetu. Uvijek daje svoje iskreno mišljenje i vrlo otvoreno nam daje do znanja da ne mari kako izgleda i govori poput nekog od likova iz svojih najranijih filmova“, naglašava Howard Feinstein.

Ferrarin posljednji film, Mary (2005.) spada u njegove najbolje filmove. Film objedinjuje dvije teme - okrutnost života na ulicama New Yorka i duhovno iskupljenje. Važno je istaknuti i to da važan okvir Ferrarinih ostvarenja čini i politički kontekst. Tako je i sa filmom Mary u kojem ubacuje i scene borbe i patnje u Iraku i Palestini, ali istovremeno upliće i kadrove iz filma koji jedan od likova, reditelj Tony snima o Mariji Magdaleni kao o stvarnoj osobi. Glavnu ulogu u ovom filmu ostvarila je Juliette Binoche.

"Ferrara se nedavno preselio u Rim, gdje planira uskoro početi snimati novi film. Bit će interesantno propratiti na koji način će život u Rimu transformirati ovog energičnog Njujorčanina. Možda će nastaviti da razvija iste teme kojim se iscrpno bavio već gotovo tri i po decenije. Jedno je sigurno, a to je da će nas njegovi filmovi i dalje izbacivati iz ravnoteže, i to ne samo na jednom nivou“, zaključuje Feinstein.