Kamerni teatar 55
0

Program posvećen živim klasicima

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U okviru Sarajevskih dana poezije sutra u Kamernom teatru 55 bit će upriličen program “Živi klasici”, ove godine posvećen stvaralaštvu Bisere Alikadić, Veselka Koromana i Dare Sekulić.

O njihovom stvaralaštvu govorit će Enver Kazaz, Željko Ivanković i Stevan Tontić.

U književnosti jugoistočne Evrope Bisera Alikadić se javlja tokom sedamdesetih godina. Njen književni izraz zasniva se na konceptima moderne poezije i ne robuje klasičnoj bosanskoj književnoj tradiciji. Teme o kojima Bisera Alikadić najčešće piše su žena i samoća u velikom gradu... Piše i za djecu.

Zastupljena je u više antologija, panorama, izbora bh. književnosti, kao i bivše Jugoslavije.

Veselko Koroman višestrana je pojava u suvremenoj hrvatskoj književnosti: pjesnik, kritik, romanopisac, esejist, antologičar...

Dobitnik je nagrade Društva pisaca BiH za poeziju, kao i "Goranog vijenca" za ukupni književni rad. Pjesme su mu uvrštene u brojne antologije i prevođene na svjetske jezike

Koroman je pjesnik kosmosa, tijela, osjeta, izranjajućih uvida.

Dara Sekulić dobitnik je nagrada Udruženja književnika BiH, godišnje nagrade IP "Svjetlost" za knjigu pjesama ''Gorak konak", Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Dvadesetsedmojulske nagrade, nagrade ZAVNOH-a, Zlatne strune Smedereva, Zmajeve nagrade za 1997. godinu, te Kočićevog pera.

Autor je izbora ljubavne poezije za mlade "Ni veliki ni mali".