Kultura
0

Proglašeni dobitnici Cinelink nagrada 2005.

Sarajevo-x.com | SFF
Ovogodišnje, treće izdanje koprodukcijskog marketa CineLink Sarajevo Film Festivala završeno je proglašenjem dobitnika nagrada u ukupnoj vrijednosti od 50.000 Eura, koje obezbjeđuju Sarajevo Film Festival, BHT1, Hubert Bals Fund, Kodak i austrijska filmska laboratorija Synchro.

Tokom 2005. deset odabranih projekata učestvovalo je u CineLink radionicama za razradu scenarija i projekata prije predstavljanja pred preko 200 prisutnih producenta, distributera, predstavnika fondova i TV kuća na 3. CineLink Marketu u sklopu 11. Sarajevo Film Festivala.

Međunarodni žiri u sastavu Philippe Bober, Behrooz Hashemian, Čedomir Kolar i Bianca Taal komentirao je projekte:

''Ovogodišnji CineLink projekti su, neosporno, do sada najbolja ponuđena selekcija radova iz regiona. Talenat i potencijal režisera i producenata koji će te projekte realizovati, te kvalitet scenarija su prevazišli regionalni okvir i sigurni smo da će većina ovih projekata naći ne samo regionalne koproducente nego i brojne evropske investitore. Sa velikim zanimanjem ćemo pratiti razvoj ovih projekata i nadamo se da će mnogi od njih doživjeti uspjehe na najprestižnijim festivalima širom svijeta ali i uz zavidne box office rezultate. Vjerujemo da će na tako CineLink na najbolji način doprinijeti daljoj promociji regionalnih filmskih autora i omogućiti im nesmetani razvoj njihove karijere.

Između deset projekata koje smo ove godine pratili u proteklih 6 mjeseci žiri je donio jednoglasnu odluku da, zbog izuzetnog kvaliteta, umjesto predviđene dvije, dodijeli tri ravnopravne nagrade i to slijedećim projektima:

Buick Riviera

scenarij: Goran Rušinović, bazirano na priči Miljenka Jergovića; režija: Goran Rušinović, Hrvatska;

za zabavnu, umjetnički ambicioznu priču i šarm i hrabrost niskobudžetnog filma

Jemin

scenarij: Srđan Vuletić, Režija Srđan Vuletić, Bosna i Hercegovina; za duhovit stil i ljudskost kao i autorovu sposobnost da izbjegne klišee

Kino Lika

scenarij: Milan F. Živković i Dalibor Matanić; režija: Dalibor Matanić; Hrvatska;

za hrabru, originalnu priči i jasnu ali nikad bukvalnu metaforu evropske budućnosti“

Konkurs za slijedeći CineLink otvara se u januaru 2006, i otvoren je za autore iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumanije, Slovenije, Srbije i Crne Gore, UNMIK Kosova i od ove godine i Mađarske.