Kultura
0

Proglašeni dobitnici Cinelink nagrada 2004

Sarajevo-X
Damjan Kozole
Damjan Kozole
Ovogodišnji koprodukcijski market CineLink Sarajevo Film Festivala završen je proglašenjem dobitnika dvije nagrade u vrijednosti od 25.000 Eura, koje obezbjeđuju Sarajevo Film Festival, Kodak i austrijska filmska laboratorija Synchro.

Između osam filmskih projekata iz regije koji su ušli u završnu selekciju, međunarodni žiri u sastavu Philippe Bober, Hashemian Behrooz i Čedomir Kolar odlučio je nagrade dodijeliti projektima

TEA - Hanna Slak (Slovenija) TAMNA STRANA ZEMLJE - Damjan Kozole (Slovenija).

U obrazloženju nagrada stoji:

"Tea" Hanne Slak ima prepoznatljiv autoski rukopis, i zrači svježinom i kreativnom energijom. Hanna Slak ima šansu da napravi film koji će biti regionalno prepoznatljiv i slati univerzalnu poruku.

"Tamna strana zemlje" Damjana Kozolea, je zreo i ambiciozan projekat, a kombinacija realizma i nadrelanih momenata čine ga jedinstvenim i prepoznatljivim. "Tamna strana zemlje" nastavlja tamo gdje je autor stao sa svojim prethodnim uspješnim filmom "Rezervni dijelovi", koji je bio u zvaničnom programu Berlin Film Festivala.

Nagrade su objavljene, u petak, na Filmskom Festivalu u Solunu u okviru prezentacije Sarajevo Film Festivala i CineLinka na solunskom festivalu.

Novi konkurs za prijave filmskih projekata koprodukcijskom marketa CineLink biće objavljen početkom 2005. godine.