Sluškinjina priča
104

Prodano nezapaljivo izdanje knjige koja je izazvala brojne kontroverze, cijena "sitnica"

I. B.
Roman "Sluškinjina priča" kroz godine je bio meta brojnih kontroverzi (Foto: Instagram)
Roman "Sluškinjina priča" kroz godine je bio meta brojnih kontroverzi (Foto: Instagram)
Roman "Sluškinjina priča" jedan je od onih koji u čitateljima, naročito onim ženskog spola, izazivaju jezu i strah, međutim za kojeg će uvijek reći kako je obavezno štivo. Unatoč brojnim kontroverzama, predstavljeno je i njeno nezapaljivo izdanje, a koje je nedavno prodano po nevjerovatnoj cijeni.

Nezapaljivo izdanje romana nastalo u nastojanju da se podigne svijest o sve većoj cenzuri i porastu napora za zabranu knjiga u američkim školama, prodano je u utorak na aukciji Sotheby'sa za nevjerovatnih 130.000 dolara.

Roman autorice Margaret Atwood bio je odličan primjer za ovakvo što budući da se od 1985. kada je objavljen, susreo sa brojnim zabranama.

Sav prihod od knjige namjenjen je za PEN America, organizaciji koja se zalaže za književnost i slobodu izražavanja, a i sama autorica testirala je otpornost knjige na vatru, tom prilikom koristeći bacač plamena.

"Nikad nisam mislila da ću pokušati spaliti jednu od svojih knjiga.. i ne uspjeti u tome", izjavila je Atwood, istaknuvši i kako joj je to prvi put da koristi ovaj uređaj.

Na prvi pogled, posebno izdanje knjige izgleda kao bilo koji drugi tiskani papir i tinta, ali je izrađeno od nikalne žice, nehrđajućeg čelika, aluminija i vatrootpornih tinti.

Izradili su ga grafički umjetnički studio The Gas Company Inc. i kreativna agencija Rethink.