Bajkovita kreacija
17

Problematiziranje razmaženosti: "Princeza na zrnu graška" premijerno izvedena u Sarajevu

Klix.ba
Aplauz i ovacije iz publike ispratili su autore predstave "Princeza na zrnu graška", H.C. Andersena, u režiji Daniele Gogić na premijernom izvođenju u petak 12. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo.

Rediteljica predstave Daniela Gogić izjavila je da je Princeza na zrnu graška najkraća bajka H. C. Andersena o princu koji se želio oženiti, ali ne običnom djevojkom, ni poluprincezom, već pravom pravcatom princezom.

"Danas su sve djevojčice princeze, a svi dječaci prinčevi. Sve je danas u porodici podređeno djetetu. Pomislili smo da je ova Andersenova bajka zgodna da podsjetimo gledaoce na provjerenu tvrdnju: ispunjavanje svake želje djetetu neće odnjegovati zadovoljnog čovjeka spremnog za uspješan život", kazala je Gogić.

Navela je da je predstava Princeza na zrnu graška bajkovita kreacija brzog ritma i veselih boja koja djeci treba donijeti puno smijeha, a roditeljima pomoći da osvijeste odgojne nedosljednosti

Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta istakla je da bajke i mitovi, tumačeći našu svakodnevnicu, bilo klasičnog ili foklornog porijekla, obilježavaju ovogodišnji premijerni program Pozorišta mladih Sarajevo.

"Priču o princezi i grašku nalazimo i kao perzisko-arapsku legendu, te u folkloru skandinavskih zemalja. Princeza na zrnu graška Pozorišta mladih Sarajevo je inovativna adaptacija bajke H. C. Andersena, koja se bavi problemom razmaženosti na komičan način sa kritičkom refleksijom na medije koji oblikuju mišljenje i stavove mlađih generacija", izjavila je Panjeta.

U predstavi igraju Belma Lizde Kurt, Mario Drmać, Mirza Dervišić, Aldin Tucić, Ida Keškić, Alma Merunka, Ajla Cabrera, Narda Nikšić, Suada Ahmetašević, a audio deskripciju izvodi Elma Ahmetović.

Adaptaciju i dramatizaciju radila je Daniela Gogić, scenograf i kostimograf predstave je Lena Samardžić, autor muzike je Amir Šehić, dizajner Bernard Pavlinović a fotograf je Adnan Šahbaz. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica radila je Ivana Golijanin.

Prva repriza predstave Princeza na zrnu graška planirana je za nedjelju 14. aprila u 11:00 sati