Kamerni teatar 55
0

Probe za premijeru predstave "Kamen" u režiji Dine Mustafića

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Probe za predstavu "Kamen", koju prema tekstu jednog od najizvođenijih mladih njemačkih autora Mariusa Von Mayenburga na sceni Kamernog teatra 55 režira Dino Mustafić, realiziraju se od početka aprila uspješno i po planu kako bi sve bilo spremno za premijeru 28. maja u toj teatarskoj kući, kazao je danas za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić.

On navodi da su glumci sjajno prihvatili tekst koji odlikuje veoma složena i zahtjevna dramaturgija.

"Glumačka postava je vrhunska, spada u prvu ligu. Nismo htjeli ni počinjati s probama za ovu predstavu dok ne okupimo takvu postavu - u "Kamenu" igraju Jasna Diklić, Dragan Jovičić, Tanja Šojić, Zana Marjanović, Gordana Boban i Jelena Kordić", kazao je Topčić.

"Kamen" je tekst njemačkog pisca koji Kamernom teatru 55 nije nepoznat, jer je na toj sceni prije pet godina igrana predstava "Paraziti" istog autora.

Topčić navodi da je riječ o vrlo složenoj priči koja se događa u velikom razdoblju - od 1935. godine, dolaska fašizma 1945., zatim 1953., sve do 1993. godine. Radnja priče smještena je u Njemačku.

"Predstava koja će u umjetničkom smislu biti dobra i relevantna", zaključio je Topčić.

Scenografija je povjerena gostu iz Hrvatske Dragutinu Brozu, dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić, a kostimografiju Vanja Popović.