{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Probe za predstavu "Zaljubljeni vuk" u organizaciji EDUS-a

F
27.12.2013. u 11:20
80
0
Probe za predstavu "Zaljubljeni vuk" u organizaciji EDUS-a
80
Udruženje EDUS - Edukacija za sve, u saradnji s Aparat teatrom i Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), već nekoliko mjeseci radi na pripremama za predstavu "Zaljubljeni vuk", koju je za ovu priliku napisala Marija Fekete- Sullivan.
Cilj predstave je da se djeca s poteškoćama u razvoju, zajedno sa svojim vršnjacima iz redovnog školstva, uključe u njenu produkciju i izvedbu i tako pokažu da je njihova inkluzija u kulturni život ne samo mogućnost, već, prije svega, potreba.

Predstava je i dio projekta "Poboljšanje izgleda za djecu sa teškim razvojnim poremećajima" koji se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III, 2 dio", finansiranog od Evropske unije iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura.EDUS-ov obrazovni program za djecu s razvojnim teškoćama traje već pune tri godine, a vodi ga naučnica sa Univerziteta Columbia u New Yorku Nirvana Pištoljević.Sa domaćim timom stručnjaka uvela je vrhunsku naučnu metodologiju u radu s djecom s ozbiljnim razvojnim poremećajima, kao što su poremećaji iz autističnog spektra, sa izvrsnim rezultatima.

Do sada je u EDUS-ov program bilo uključeno više od 170 djece i njihovih roditelja. Većina djece je značajno unaprijedila svoje sposobnosti, a njih 18 je uspješno i bez asistenata uključeno u redovno školovanje.

Na premijeri predstave u februaru 2014. u izvedbi će učestvovati barem petoro djece iz EDUS-ovog programa, zajedno s djecom iz redovnih škola, a nakon završetka njihovi će im se drugari iz gledališta priključiti na sceni u igri s kostimima i scenografijom.

Za realizaciju EDUS-ovog projekta koji traje od decembra ove do juna 2014. godine dodijeljeno je 70.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: