|

Probe za predstavu "Zaljubljeni vuk" u organizaciji EDUS-a

Probe za predstavu "Zaljubljeni vuk" u organizaciji EDUS-a
80
F
FENA
27.12.2013. u 11:20
0
komentara
80

dijeljenja
Udruženje EDUS - Edukacija za sve, u saradnji s Aparat teatrom i Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), već nekoliko mjeseci radi na pripremama za predstavu "Zaljubljeni vuk", koju je za ovu priliku napisala Marija Fekete- Sullivan.
Cilj predstave je da se djeca s poteškoćama u razvoju, zajedno sa svojim vršnjacima iz redovnog školstva, uključe u njenu produkciju i izvedbu i tako pokažu da je njihova inkluzija u kulturni život ne samo mogućnost, već, prije svega, potreba.

Predstava je i dio projekta "Poboljšanje izgleda za djecu sa teškim razvojnim poremećajima" koji se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III, 2 dio", finansiranog od Evropske unije iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura.EDUS-ov obrazovni program za djecu s razvojnim teškoćama traje već pune tri godine, a vodi ga naučnica sa Univerziteta Columbia u New Yorku Nirvana Pištoljević.Sa domaćim timom stručnjaka uvela je vrhunsku naučnu metodologiju u radu s djecom s ozbiljnim razvojnim poremećajima, kao što su poremećaji iz autističnog spektra, sa izvrsnim rezultatima.

Do sada je u EDUS-ov program bilo uključeno više od 170 djece i njihovih roditelja. Većina djece je značajno unaprijedila svoje sposobnosti, a njih 18 je uspješno i bez asistenata uključeno u redovno školovanje.

Na premijeri predstave u februaru 2014. u izvedbi će učestvovati barem petoro djece iz EDUS-ovog programa, zajedno s djecom iz redovnih škola, a nakon završetka njihovi će im se drugari iz gledališta priključiti na sceni u igri s kostimima i scenografijom.

Za realizaciju EDUS-ovog projekta koji traje od decembra ove do juna 2014. godine dodijeljeno je 70.000 KM.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.