{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privode se kraju pripreme na predstavi "Igrajući žrtvu"

F
28.8.2012. u 19:37
0
0
Privode se kraju pripreme na predstavi "Igrajući žrtvu"
0
Privode se kraju pripreme na predstavi  "Igrajući žrtvu"
Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla 7. septembra bit će upriličeno premijerno izvođenje predstave "Igrajući žrtvu".
U toj crnohumornoj komediji braće Vladimira i Olega Presnjakova, koji spadaju među najznačajnije i najizvođenije suvremene ruske dramske pisce u svijetu, na tuzlanskim daskama rediteljske palice uhvatila se rediteljica Saša Broz.

Drama govori o beznađu koje nas okružuje u političkom, društvenom i svakom drugom smislu, obiluje montipajtonovskim humorom, ironijom i sarkazmom, a uloge se pripale već dokazanim članovima ansambla tuzlanskog Narodnog pozorišta Nedimu Malkočeviću, Remiri Osmanović, Milenku Iliktareviću, Alisi Brkić, Nenadu Tomiću, Nikolini Baškarad, Edisu Žiliću, Midhatu Kušljugiću i Ivani Perkunić.

Prema riječima rediteljice Broz, kojoj je ovo inače drugi angažman u tuzlanskom pozorištu, rad na predstavi došao je do završne faze.

˝Generalne probe protječu sjajno. Temperatura je ležerna, ali i vrlo radna. Sve sjeda na svoje mjesto. Najveći uspjeh svakog reditelja je da uspije realizirati svoju ideju˝, istakla je Broz.

Dodala je da tekst uopće nije bilo potrebe lokalizirati, jer je tema o kojoj govori prepoznatljiva u našim, ali i širim okvirima.

Direktor NP Tuzla Armin Ćatić, koji je jedan od glavnih ˝krivaca˝ što ta hrvatska rediteljica ponovo režira u Tuzli, kaže da je to teatarsko ostvarenje vremenski malo duže rađeno, s obzirom da se sve počelo pripremati neposredno pred početak sezone godišnjih odmora.

˝Predstava će sigurno naći put do publike s obzirom da govori o porodici i onome što je najteže u BiH, a to je da se porodica na neki način narušava. Mislim da smo uspjeli ovu predstavu dovesti na ozbiljan nivo. Drago mi je i što je Saša sa suradnicima oduševljena glumcima i ansamblom NPT, naročito mladim glumcima koji su došli˝, nastavlja Ćatić.

U životu mlade glumice Alise Brkić ta predstava zasigurno će zauzimati posebno mjesto, s obzirom da joj je to prvi profesionalni angažman u Narodnom pozorištu Tuzla.

Kako je kazala, mnogo je uzbuđena.

„Super mi je glumačka ekipa. Opušteno je raditi s njima i super je uloga djevojke Olje, jer nudi mi puno prostora za razne varijante. Saša daje puno prostora glumcu i mislim da će to biti zanimljiva predstava˝, dodala je Brkić.

Na premijernom izvođenju predstave publika će moći vidjeti i Nenada Tomića u ulozi kapetana Stasika.

"Mislim da su svi glumci odradili posao zaista svojski", kaže Tomić. Dodaje da su nam "takve predstave zaista potrebne da bi se probudili iz sna i došli do svijesti gdje i kako živimo".

Današnju pres-konferenciju direktor NP Tuzla Armin Ćatić iskoristio je i kao priliku da pozove Pravnu službu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK da odgovori na njegove zahtjeve i dopise za pokretanje inicijative za zapošljavanje pet mladih glumaca.

"Molim ih da se uozbilje i počnu raditi svoj posao. Poslao sam sedam dokumenata i nijedan nije došao do ministrice, pa vidite sada koliko se oni ozbiljno bave zapošljavanjem mladih ljudi", poručio je Ćatić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: