NP Tuzla
0

Privode se kraju pripreme na predstavi "Igrajući žrtvu"

FENA
Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla 7. septembra bit će upriličeno premijerno izvođenje predstave "Igrajući žrtvu".

U toj crnohumornoj komediji braće Vladimira i Olega Presnjakova, koji spadaju među najznačajnije i najizvođenije suvremene ruske dramske pisce u svijetu, na tuzlanskim daskama rediteljske palice uhvatila se rediteljica Saša Broz.

Drama govori o beznađu koje nas okružuje u političkom, društvenom i svakom drugom smislu, obiluje montipajtonovskim humorom, ironijom i sarkazmom, a uloge se pripale već dokazanim članovima ansambla tuzlanskog Narodnog pozorišta Nedimu Malkočeviću, Remiri Osmanović, Milenku Iliktareviću, Alisi Brkić, Nenadu Tomiću, Nikolini Baškarad, Edisu Žiliću, Midhatu Kušljugiću i Ivani Perkunić.

Prema riječima rediteljice Broz, kojoj je ovo inače drugi angažman u tuzlanskom pozorištu, rad na predstavi došao je do završne faze.

˝Generalne probe protječu sjajno. Temperatura je ležerna, ali i vrlo radna. Sve sjeda na svoje mjesto. Najveći uspjeh svakog reditelja je da uspije realizirati svoju ideju˝, istakla je Broz.

Dodala je da tekst uopće nije bilo potrebe lokalizirati, jer je tema o kojoj govori prepoznatljiva u našim, ali i širim okvirima.

Direktor NP Tuzla Armin Ćatić, koji je jedan od glavnih ˝krivaca˝ što ta hrvatska rediteljica ponovo režira u Tuzli, kaže da je to teatarsko ostvarenje vremenski malo duže rađeno, s obzirom da se sve počelo pripremati neposredno pred početak sezone godišnjih odmora.

˝Predstava će sigurno naći put do publike s obzirom da govori o porodici i onome što je najteže u BiH, a to je da se porodica na neki način narušava. Mislim da smo uspjeli ovu predstavu dovesti na ozbiljan nivo. Drago mi je i što je Saša sa suradnicima oduševljena glumcima i ansamblom NPT, naročito mladim glumcima koji su došli˝, nastavlja Ćatić.

U životu mlade glumice Alise Brkić ta predstava zasigurno će zauzimati posebno mjesto, s obzirom da joj je to prvi profesionalni angažman u Narodnom pozorištu Tuzla.

Kako je kazala, mnogo je uzbuđena.

„Super mi je glumačka ekipa. Opušteno je raditi s njima i super je uloga djevojke Olje, jer nudi mi puno prostora za razne varijante. Saša daje puno prostora glumcu i mislim da će to biti zanimljiva predstava˝, dodala je Brkić.

Na premijernom izvođenju predstave publika će moći vidjeti i Nenada Tomića u ulozi kapetana Stasika.

"Mislim da su svi glumci odradili posao zaista svojski", kaže Tomić. Dodaje da su nam "takve predstave zaista potrebne da bi se probudili iz sna i došli do svijesti gdje i kako živimo".

Današnju pres-konferenciju direktor NP Tuzla Armin Ćatić iskoristio je i kao priliku da pozove Pravnu službu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK da odgovori na njegove zahtjeve i dopise za pokretanje inicijative za zapošljavanje pet mladih glumaca.

"Molim ih da se uozbilje i počnu raditi svoj posao. Poslao sam sedam dokumenata i nijedan nije došao do ministrice, pa vidite sada koliko se oni ozbiljno bave zapošljavanjem mladih ljudi", poručio je Ćatić.