Wien Holding
0

Privlačne turističke ponude u Beču uključuju obilazak četiri muzeja

Klix.ba
Četiri muzeja bečkog Holdinga učinit će da umjetnost i kulturu doživite na sasvim poseban način.

Zainteresovani mogu istražiti Mozartovu kuću "Mozarthaus Vienna" sa jedinstvenim sačuvanim bečkim stanom muzičkog genija, Kuću muzike, interaktivni Muzej zvuka, Kuću umjetnosti sa muzejom "Hundertwasser" i Jevrejskim muzejom sa svoje dvije lokacije: Palais Eskeles i muzej "Judenplatz".

Wien Holding nudi i odlaske na velike opere, mjuzikle svjetskog formata u pozorištu Raimund i Ronacher, top zvijezde i događaje u bečkoj gradskoj dvorani kao i omiljeni brzi katamaran Twin City Liner, a tu su i brodovi za izlete DDSG Blue Danube.

Kuća muzike

Na jedinstven način Kuća muzike kao interaktivni muzej zvuka predstavlja inovativne i nekonvencionalne pristupe muzici u svoj svojoj raznovrsnosti. Realni i virtuelno stvoreni svjetovi pozivaju na četiri sprata na neposredni doživljaj muzičkih fenomena. Individualni valcer, slušati vlastito ime kao originalnu kompoziciju Mozarta, kreirati ličnu operu ili dirigovati svjetski poznatim orkestrom bečkih filharmoničara – ovdje posjetioci upoznaju velike majstore klasične muzike i uronjavaju u fascinantni svijet zvukova.

Mozartova kuća "Mozarthaus Wienna"

U Mozartovoj kući posjetioci mogu istražiti jedinstveno sačuvan bečki stan Mozarta u kojem je komponovao muziku. U tom stanu velike i male ljubitelje Mozarta iz cijelog svijeta očekuje obimna prezentacija vremena u kojem je Mozart živio i njegovih najvažnijih dijela. Kao odlična završnica jedne posjete u muzeju se u julu i augustu svakog četvrtka u 16:00 sati izvode ona djela koja je Mozart komponovao u današnjoj Mozartovoj kući.

Kuća umjetnosti

Tragovima Hundertwasser u gradskom prostoru posjetioci ne upoznaju samo Hundertwasserove poznate gradnje u Beču (toplana, kuća Hundertwasser, Village i Kuća umjetnosti), već i ideje jednog od prvih "zelenih" predmislioca Evrope ("Humustoilette", ozeleljavanje krova, "Iznajmljivači drveća"). Tura se završava posjetom muzeja Hundertwasser u Kući umjetnosti. Kao poseban vrhunac posjetioci mogu pogledati privatni stan Hundertwassera na krovu muzeja koji je inače nepristupačan.

Jevrejski muzej Beč

Izložba "Trude und Elvis. Wien – Memphis – Hollywood“ predstavlja još do 12. novembra 2017. život Trude Forsher, sekretarice Elvisa Presleya. Porijeklom je iz Beča i izbjegla je 1938. godine proganjanje nacističkog režima. Postoje i jevrejske robne kuće koje ne pričaju priču samo jevrejskih porodica, već i o arhitekturi i inscenaciji, dizajnerima, klijentima, te prodavačima, krojačima i dekoratorima izloga. U muzeju "Judenplatz" prikazuje se izložba "Bunker, Arhitektura preživljavanja" koja traje do 8. oktobra 2017. godine. Tu su i fotografije Adama Reynoldsa koje dokumetuju raznolikost bunkera i svjedoče o životu i preživljavanju izraelskog naroda.