Kultura
0

Prisjećanje prvog predsjednika Predsjedništva BiH kroz umjetničke radove

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izložba umjetničkih radova nastalih na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji “Moj bijeg u slobodu”, koja je održana u Počitelju od 8. do 14. oktobra i bila posvećena prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, povodom desete godišnjice od njegove smrti, upriličena je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Kolonija u kojoj je učestvovao veliki broj umjetnika iz susjednih, prijateljskih zemalja, Italije, Turske, Egipta, Palestine, za temu je imala ljepote Hercegovine i rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića.

Direktor Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović“ Adnan Žiško kazao je da ovaj muzej već tradicionalno organizira obilježavanje smrti rahmetli predsjednika, te da su ove godine imali plan i da su uradili najbogatiji program do sada.

“Jedna od manifestacija koja se organizira jeste i prva likovna kolonija. Imali smo preko 20 umjetnika iz BiH, Turske, Turske Republike Sjeverni Kipar, Italije i Makedonije”, kazao je Žiško i dodao da će nakon večerašnje izložbe svi radovi biti izloženi u Muzeju „Alija Izetbegović“.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“Večeras u Narodnom pozorištu imamo priliku vidjeti više od 30 radova”, dodao je on.

Govoreći o rahmetli Aliji Izetbegoviću, Žiško kaže da je on jedan od rijetkih državnika koji je dobijao nagrade i na istoku i na zapadu.

“To dovoljno govori o njegovom radu”, kazao je on.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Likovna umjetnica iz Sarajeva i učesnica kolonije Branka Turkić kazala je da je ovaj internacionalni saziv umjetnika nastao na inicijativu Muzeja "Alija Izetbegović“, a u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH.

“Ovo je prva od, nadam se, bezbroj ovakvih umjetničkih saziva. U pripremi je već sljedeća internacionalna kolonija koja će, do godine, u isto doba, na sličan način obilježiti godišnjicu smrti Alije Izetbegovića”, pojasnila je Turkić.

Govoreći o inspiraciji svoga rada, Turkić kaže da je tlo sa kojeg si ponikao najveća inspiracija.

“S obzirom da se sam saziv internacionalne kolonije održavao u Počitelju, koji je službeno zvanična kolonija Udruženja likovnih umjetnika BiH, na izložbi ćete vidjeti dosta motiva Počitelja”, kazala je ona.