Balada o Omeru i Merimi
0

Pripreme za praizvedbu teksta u punom jeku

FENA
Pripreme za praizvedbu teksta "Balada o Omeru i Merimi", dramskom prvjencu mladog pisca iz Visokog Ferida Sokolovića, koji će na sceni Narodnog pozorišta režirati Sulejman Kupusović, traju u punom kapacitetu već od 2. septembra.

Kako je Kupusović potvrdio Feni, probe traju svaki dan, čak i po dvije dnevno, jer je potrebno uskladiti brojan glumački ansambl do premijerne izvedbe koja se očekuje početkom oktobra.

Tom će predstavom ujedno biti otvorena nova teatarska sezona u Drami Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kupusović navodi da je tekst prvi put pročitao prije godinu i po na preporuku akademika Tvrtka Kulenovića i glumca Josipa Pejakovića. Od tada je trajao rad na tekstu kako bi se u mnogim elementima postavio dramaturški.

Radi se o vrlo zanimljivoj i neobičnoj adaptaciji te poznate balade o nesretnoj ljubavi Omera i Merime. Ona mnogo dublje zasijeca problem mržnje i netrpeljivosti dviju porodica unutar društvenih i drugih okolnosti, a žrtve su mladi ljudi nesretni zbog svoje ljubavi jednog prema drugom.

"Stavljam ih u okolnosti neposredne situacije nakon stravičnog bošnjačko-bošnjačkog sukoba u Krajini. Tako da predstava faktički nije kostimirana priča o nekadašnjim vremenima, već priča o ljubavi i njenoj nemogućnosti u ovakvim vremenima i krvavim događanjima kakvim je Bosna svjedokom svakih 30, 40 ili 50 godina", ističe Kupusović.

U predstavi igra veliki ansabl kombiniran od već poznatih bardova bh. glumišta i Narodnog pozorišta te mladih glumačkih nada. Tu su prvenstveno Nada Đurevska, Vladimir Jokanović, Damir Nikšić, Mirvad Kurić, Mediha Musliović i Halima Mušić.

Od mladih glumaca mjesto u predstavi zauzeo je Adnan Hasković, koji je već igrao u pozorišnim predstavama, a u ovoj će ostvariti naslovnu rolu Omera. Merimu će upriličiti mlada istoimena glumica završne treće godine Akademije, a tu su još i Mario Drmać, Vedrana Seksan, Rijad Ljutović i drugi.

Scenografiju potpisuje Marijela Margeta- Hašimbegović, a kostimografiju Amela Vilić. Muziku je uradio Asim Horozić.