Kultura
0

Pripreme za otvaranje SFF-a u punom jeku

NINA
Pripreme za Sarajevski filmski festival (SFF), koji se održava u augustu, već se uveliko odvijaju, a kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kazala glasnogovornica SFF-a Medžida Buljubašić, primjenjuje se praksa koja vrijedi pri pripremi svjetskih festivala.

"SFF je postao praktično najutjecajnija smotra u regiji. Ima ambicije da se probije na evropskom planu. Ove godine smo postavili takmičarske kategorije. Drago mi je što mogu najaviti da će se ove godine dodijeliti nagrada za najbolju glumicu i glumca, te da će iznositi svaka po 2,5 hiljade eura. To je bitno jer možemo reći da SFF potiče razvoj bh. kinematografije", kazala je Buljubašić za NINA-u.

Glavni program SFF-a je regionalni program i obuhvaća igrane, kratke i dokumentarne filmove iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

Regionalni program 2004. bit će fokusiran na najnoviju regionalnu filmsku produkciju, pri čemu će se dati prioritet filmovima koji na festivalu imaju svoje premijere (svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru). Svi će se filmovi prikazivati u udarnim terminima u novom festivalskom centru, u monumentalnom sarajevskom Narodnom pozorištu s repriznim projekcijama sljedećega dana.

Festival će kao i posljednjih devet godina pratiti najviše standarde tako da će filmovi biti prikazani u najkvalitetnijim tehničkim uvjetima. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji, iz poštovanja prema regionalnim filmskim autorima festival organizira i Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta s izravnim prenosom dolaska gostiju na Crveni tepih te s intervjuima na državnoj bh. televiziji.

Regionalni program će biti takmičarski program Sarajevo Film Festivala priznat od FIAPF-a. Ove godine igrani filmovi Regionalnog programa borit će se za nagradu za najbolji film od 25.000 eura, što će osigurati Federalno ministarstvo kulture i sporta, potom specijalnu nagradu žirija od 10.000 eura, koje osigurava Agnes B, nagradu za najbolju glumicu i glumca od po 2.500 eura. Sarajevo Film Festival će i ove godine biti domaćin tom velikom susretu filmova, seminara, redatelja, producenata, glumaca, distributera, kritičara, novinara i publike.

Uživajući u istom glamuroznom tretmanu kao i igrani filmovi, kratki filmovi Regionalnog programa, zajedno s kratkim filmovima programa Novi tokovi, natjecat će se za UIP nagradu (2.000 eura), pri čemu će pobjednik ispred Sarajevo Film Festivala biti nominiran za prestižnu nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film na ceremoniji koja se održava krajem ove godine u Barceloni.

Ove godine program Festivala trajat će duže, odnosno osam dana, i to od subote, 21. do subote, 28. augusta 2004. Novost u festivalu je tinejdžerska projekcija, tačnije filmovi namijenjeni mladima između 14 i 18 godina, koji se nisu mogli u potpunosti pronaći ni u jednom od 12 programa Sarajevo Film Festivala.

Tako će se na repertoaru Dječjeg programa naći filmovi koji obrađuju ozbiljnije teme poput prve ljubavi, narkomanije, problema odrastanja ili, pak, odnosa između evropskih stanovnika i brojnih stranaca koji dolaze živjeti u njihovu zemlju. Novost je, također, da će gosti tog dijela festivala biti i neki od protagonista filmova Dječjeg programa SFF-a. Za sada je dogovoreno prikazivanje norveškog «United», nizozemskog «Polleke» i francuskog filma «Raining Cats and Frogs», a u tijeku je izbor i njemačkog filma za Dječji program SFF-a.

Djeca iz Sarajeva će ulaznicu plaćati simboličnih 1 KM, dok će za djecu iz ostalih krajeva BiH ulaz biti besplatan. Očekuje se da će projekcije Dječjeg programa 10. SFF-a pratiti oko 35.000 djece, odnosno oko 4.000 djece po projekciji.