Kultura
0

Pripreme za BH Bal u Beču su u toku

Sarajevo-x.com
Foto: Drago Palavra
Foto: Drago Palavra
Uspješna manifestacija koja je zadnje tri godine okupila Bosance i Hercegovce iz cijelog svijeta će se po četvrti put održati u impozantnoj historijskoj lokaciji, poznatoj bivšoj rezidenciji habsburških careva, u raskošnom dvorcu Schönbrunnu u Beču. Ova palača će 9. aprila 2011 god. primiti nekoliko stotina Bosanaca i Hercegovaca koji će uživati u posebnoj atmosferi ove proljetne večeri.

Pored Beča, građani Bosne i Hercegovine su u septembru 2010. godine imali priliku biti dio ovog zaista jedinstvenog događaja na domaćem području, kada su se u Sarajevu, u Zemaljskom Muzeju Bosne i Hercegovine, zaplesali koraci valcera uz predivne balske toalete i elegantne smokinge i leptir mašne, a naš glavni grad je te večeri sijao u evropskom duhu kao što mu i priliči.

Bosanskohercegovački Bal je kulturno promotivna manifestacija sa humanitarnim karakterom. Za cilj ima stvoriti platformu gdje će se mreža Bosanaca i Hercegovaca unutar i van naše države razviti i učvrstiti, gdje će se vrata novim poslovnim saradnjama otvoriti, kao i oslikati našu zemlju, i njenu historijsku povezanost sa njenim najvećim investitorom, Austrijom. Mnogobrojne uticajne ličnosti iz svih sfera djelovanja su posjetili prethodne balove. Članovi Predsjedništva, brojni ministri i ambasadori, ugledni umjetnici, biznismeni, sportisti, kao i veliki prijatelji naše države bez obzira na nacionalnost ili vjersku opredjeljenost.

"Internet stranica www.bihbal.com, putem koje se mogu dobiti aktuelne informacije, ali i rezervirati ulaznice za tu noć je izuzetno posjećena. Pa tako i ove godine očekujemo veliki broj poznatih na ovoj manifestaciji", ističe Tamara Paravlić iz organizacionog odbora.

Kako saznajemo lista gostiju se još uvijek dovršava, gosti stižu iz mnogobrojnih svjetskih destinacija, a zahvaljujući bezviznom režimu na balu ove godine će biti i veliki broj gostiju iz BiH.

Detaljan program i umjetnici koji će nastupati ove večeri još se drže u tajnosti. Ali kao što smo se uvjerili prethodnih godina gdje su na balu prisustvovali velika imena naše muzičke scene kao što su Hari Varešanović, Mostar Sevdah Reunion, Ivica Šarić, Hanka Paldum, Kemal Monteno, Divlje Jagode, Sarajevska Filharmonija, Aida Mušanović, Schönbrunner Schlossorkestar kao i mnogi drugi, zasigurno će i 9. aprila dvorcem Schönbrunnom odjekivati i sevdah a i stari pop-rock.