Kultura
0

"Princezu na zrnu graška" gledalo tri hiljade mališana

FENA
Lutkarsku predstavu “Princeza na zrnu graška” u produkciji Udruženja Filter od 3. do 8. decembra gledalo je više od tri hiljade mališana u Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, Ostrošcu, Tržačkim Raštelama i u Cazinu.

"Ovaj lutkokaz je naišao na odličan prijem kod najmlađih. Odigrano je 14 predstava i dvije edukativne radionice na kojima je voditelj projekta dječiji pisac sa glumcima demonstrirao kako se lutke izrađuju i kako se njima upravlja", saopćeno je iz Udruženja Filter.

Bh. književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk su dramatizacijom "Princeze na zrnu graška" udahnuli u tekst razigrane elemente svakodnevnice ne narašavajući njegovu izvornost.

"Naš pozorišni život, pokazuje to i ova turneja koja će se nastaviti na proljeće, bogatiji je za novu lutkarsku scenu, na radost djece, roditelja i pedagoga", kažu iz Udruženja Filter.

Uloge tumače Adis Omerović, Negra Čičić, Alisa Čajić i Darjan Bećirbašić. Rediteljica predstave je Mirela Trepanić.

"Princeza na zrnu graška" H.C.Andersena je jedna od najpoznatijih autorskih bajki i svaka nova generacija odrasta u jedinstvenoj čaroliji njegovog pripovijedanja, duhovitosti, mašte, lirizma.