{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Princeza u Sarajevu

S
9.10.2007. u 08:55
0
0
Princeza u Sarajevu
0
Princeza u Sarajevu
Jedanaesti Jazz Fest Sarajevo 2007 otvorit će 31. oktobra u Bosanskom kulturnom centru azerbejdžanska pijanistica i pjevačica Aziza Mustafa Zadeh ili "princeza jazza", kako je nazivaju svjetski mediji.
Prve muzičke utjecaje Aziza prima od roditelja, posebno oca Vagifa Mustafe Zadeha, također pijaniste i kompozitora, čuvenog jer je prvi kombinirao tradicionalnu azerbejdžansku muziku i jazz. Aziza nastavlja njegov put dodajući mugamu elemente drugih muzičkih svjetova, posebno klasične i avangardne muzike. Još u djetinjstvu pokazuje poseban interes za Bacha i Chopina, a u ranoj mladosti otkriva nevjerovatan talenat za improvizaciju.

Azizina tehnika sviranja klavira zadivljujuća je kao i njen scenski nastup. Svoj prvi album objavila je 1991. godine, a muzički kritičari već tada je uspoređuju sa velikanima poput Keitha Jarretta, Billa Evansa i Chicka Coree. Ove godine objavila je svoj deseti album Contrasts II, iščekivan sa velikim nestrpljenjem nakon prošlogodišnjeg istoimenog albuma.

Instrumentalizam Azize Mustafe Zadeh dovoljan je da zapanji publiku svojom virtuoznošću, ali u kombinaciji sa pjevanjem, ne možete ne osjetiti strahopoštovanje. Njen kristalni glas uzdiže orijentalne melodije Azerbejdžana improvizirane u staccato stilu jazza. Azizin koncert iskustvo je koje ostavlja bez daha i može se porediti samo sa vrhunskim akrobatom koji majstorski izvodi najteže okrete pred zapanjenom publikom.

Na sceni, Aziza je potpuno na svom terenu. Lakoća kojom komunicira sa publikom, uz glas koji gotovo da nije ovozemaljski, uz zadivljujuću interpretaciju, učinit će da pomislite kako ova prelijepa mlada žena dolazi sa drugog planeta.

Program kojim će se Aziza Mustafa Zadeh predstaviti publici na glavnoj sceni 11. Jazz Festa Sarajevo 2007. nazvan je “Opera Jazz". Repertoar pored njenih originalnih kompozicija, čine i kompozicije klasika Händela, Verdija, Puccinija, Ravela i Gershwina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: