{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prikazivanje filma "Vrt je u vrtlaru" autora Gillesa Clementa

S
4.8.2009. u 17:16
0
0
Prikazivanje filma "Vrt je u vrtlaru" autora Gillesa Clementa
0
Prikazivanje filma "Vrt je u vrtlaru" autora Gillesa Clementa
Treća sedmica manifestacije Vrtovi Stoca-Vrt Evrope 2009. godine održava se u znaku posjete Gillesa Clementa, inženjera agronomije, pejzažiste, botaničara, pisca, profesora na Višoj Nacionalnoj školi za pejzaž u Versailleu.
Stručnjak za pejzažnu arhitekturu, osmislio je i kreirao brojne vrtove i parkove u Francuskoj (Muzej Branly u Parizu, vrtovi poslovnog centra Defense, park Andre-Citroen u Lilu) zatim u Italiji, Meksiku, Libiji itd. Pisac je romana, eseja i mogih publikacija u domenu pejzažne arhitekture (Humanistička ekologija, Uvijek život nešto novo stvara).

U vrijeme svoje sedmodnevne posjete Stocu, Gilles Clement će se posvetiti istraživačkom radu, izučavajući svijet flore i faune, s ciljem prije svega da upozna bogati eko-sistem, ali i tradiciju i specifičnosti pejzažne arhitekture ovog podneblja.

Njegov posvećeni istraživački rad je dio priprema za projekte koje će ovaj stručnjak uz podršku Centra Andre Malraux, kao i lokalnih partnera ralizovati u Stocu.

U okviru svoje posjete, Gilles Clement će takođe održati i dvije konferencije na temu "Planetarni vrt", ili kako očuvati naš zajednički vrt - planetu i njegovu čudesnu raznolikost, kao i na teme "Vrt u pokretu" i "Drugi vrt".

"Vrt u pokretu" podrazumjeva čovjekovu minimalnu intervenciju u prostoru, u kojoj vrtlar osluškuje i prati ritam života poštujući postojeću bioraznolikost. Kako poštovati energiju rasta, borbe, pokreta, razmjene naspram kojih vrtlar pokušava da ukroti, usmjeri. Kao i svaki živi prostor kojeg čine biljke, životinje i ljudi, Vrt u pokretu je podložan evoluciji, a uloga vrtlara je da posmatra, tumači i na pravilan način pristupi intervenciji ; koji odnos između svjetla i sjene, kako se ophoditi prema određenim vrstama, kako održati bioraznolikost, na koji način upotrijebiti osnovne elemente vodu, zrak, vazduh… Više posmatrati, a što manje djelovati…

U dvije cjelovečernje projekcije, filmovi Gillesa Clementa "Vrt je u vrtlaru" i "Planetarni vrt" će biti prikazati u ambijentu stolačkih bašti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: