Kino Prvi maj
0

Prikazivanje dokumentarca "Arna's Children"

Sarajevo-x.com
U subotu 26. septembra u 19 sati u kinu Prvi maj bit će prikazan dokumentarni film "Arna's Children". Film je dobitnik velikog broja nagrada, među kojima izdvajamo nagradu za najbolji film One World Prague FF 2004., nagradu za najbolji film Tribeca FF 2004., Vienalle 2004., IDFA 2003., HotDocs Toronto FF 2004.

Arna je Židovka iz cionističke obitelji, ali je udana za Palestinca. Krajem 80-ih u izbjegličkom logoru Jenin na Zapadnoj obali osniva pozorišnu skupinu pomoću koje pokušava male Palestince odvratiti od nasilnog rješavanja problema židovske okupacije. Ovaj skup dnevničkih video zapisa njenog sina Juliana otkriva tragičnu sudbinu izbjegličkog kampa, dječaka iz pozorišta, kao i njihove mentorice.

Sebastien Louis, profesor-doktor historije, posjećivao je Izrael i Palestinu više puta od 2004. godine.Tokom svojih humanitarnih putovanja, upoznao je režisera filma Juliana Mer Khamisa te imao priliku posjetiti teatar o kojem je riječ u filmu.

Njih dvojica će predstaviti film i ostati poslije projekcije kako bi odgovarali na pitanja i diskutovali o trenutnoj situaciji koja se odnosi na okupirane teritorije Zapadne obale.