Kultura
0

Prikazani posljednji kratki filmovi Takmičarskog programa 19. SFF-a

FENA
Posljednjih pet filmova koji se u kategoriji kratkog filma takmiče za prestižnu nagradu 19. Sarajevo film festival (SFF) "Srce Sarajeva" prikazani su danas u Narodnom pozorištu.

Filmove koje je danas mogla vidjeti sarajevska publika su srbijanski "Rabbitland", bugarsko-njemački "Čast", austrijski "Mi letimo", makedonsko-njemački "Alerik" i mađarski "Neko za večeru".

Svaki od filmova publika je nagradila gromoglasnim aplauzom iako svaki od njih priča drugačiju životnu priču, a ekipe filmova pozdravile su publiku.

Kratki film "Rabbitland" urađen je u režiji Ane Neljković i Nikole Majdaka, govori o zemlji zečeva, savršenom svijetu. Zečevi umjesto mozga imaju rupu tako da su sretni šta god da se desi. Glasaju na slobodnim demokratskim izborima jednom dnevno jer je zemlja zečeva uređena moderna demokratija.

Film koji u samo sedam minuta donosi zanimljivu demokratsku priču osvojio je nagradu Kristalni medvjed na 63. berlinskom filmskom festivalu.

Pavel G. Vesnakov režirao je film "Čast", u pola sata prati priču generala u penziji i djeda čvrstog morala i jakih uvjerenja koji otkriva da mu je unuk, kojeg zajedno sa svojom suprugom odgojio homoseksualac. S tom činjenicom se teško nosi i želi ga izliječiti.

Film "Mi letimo" režirala je Ulike Kofler a donosi priču o mladoj odgajateljici u vrtiću. Naime, Angelika je namjeravala provesti večer sa svojim dečkom, ali budući da niko ne dođe po četverogodišnjeg dječaka Nikolausa ona ga odvodi svojoj kući i gdje se polako zbližavaju.

Dvojac režisera Andras György Dési i Gábor Móray režirali su film "Neko za večeru". U tom filmu gost stiže u stan muškarca i oni se boje jedan drugog, a nakon nekog vremena domaćin ubija svog gosta.

Film "Alerik", koje je režirao Vuk Mitevski, donosi priču o dječaku sanjaru koji živi s djedom u zaraćenoj zemlji. Kada starac pogine u bombaškom napadu, Alerika obuzima potreba za osvetom i u toj borbi i sam nastrada.

Kako je na kraju filma rečeno, ovaj sedamnaestominutni film posvećen je svim ljudima koji su u ratovima poginuli zbog pogrešnih ciljeva.

Osim ovih filmova za "Srce Sarajeva" u kategoriji kratkog filma bore se još i rumunski "Porodične fotografije", režija i scenarij Andrei Cohn, hrtvatski "Sin", režija Ivan Sikavica, kiparski "Anna", režija Spiros Charalambous, bh. film "Orfej", režija i scenarij Tina Šmalcelj i rumunski "Sjena oblaka", režija Radu Jude.

O dobitnicima nagrada u okviru ovog programa odlučivat će žiri u sastavu - program menadžerica sekcije Panorama Berlinale Film Festivala Paz Lazaro (Španija, Njemačka), bh. umjetnik Mladen Miljanović i reditelj Paul Negoescu (Rumunija), a nagrada iznosi 2.500 eura.

Dobitnik će biti proglašen u okviru završne ceremonije dodjele nagrada u svim takmičarskim kategorijama koja će biti upriličena sutra, 24. augusta, u Narodnom pozorištu.