Kultura
0

Prikazan omnibus "Kvintet" posvećen traganju za identitetom

FENA
Omnibus "Kvintet", rađen u korpodukciji Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, predstavljen je danas na projekciji u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa igranog filma 20. Sarajevo Film Festivala, izvan konkurencije.

Film je sačinjen od pet kratkih igranih ostvarenja reditelja iz različitih zemalja koji tragaju za vlastitim identitetom u modernom svijetu.

Pet priča odigrava se u pet različitih dijelova svijeta - Njemačkoj, SAD-u, Italiji, Turskoj i na Balkanu, ali su svi na određeni način vezani za multikulturalni grad Berlin, u kojem su se autori i sreli.

Režiju potpisuju Sanela Salketić, Ariel Shaban, Roberto Cuzzill, Elie Lamah te Mauro Mueller.

Rediteljica Sanela Salketić istaknula je nakon projekcije da je omnibus izazov za svakog autora, jer postoji jedna tema koja se provlači kroz svaki film. Navodi da su autori bili ponukani činjenicom da svakoj osobi vrlo često postavljaju pitanja odakle je ili ko je, što dalje pokreće vlastita razmišljanja o toj temi.

Glumica i producentica Jelena Stupljanin naglašava da je sve počelo druženjem autora ovog ostvarenja na Berlinale talent kampusu, kada su počeli razmišljati o tome da svako od njih živi u zemlji u kojoj nije rođen.

"Htjeli smo da istražimo pitanje identiteta te šta on zapravo znači u današnjem svijetu", kazala je ona.

Roberto Cuzzill smatra da uvijek postoji dio života kod većine ljudi kada se osjećaju izgubljeni i žele više upoznati sami sebe.

"U takvim razmišljanjima želiš više upoznati sebe i postati jači da bi nastavio život. Rad na ovom ostvarenju bilo mi je veličanstveno iskustvo", zaključio je on.

SFF