Kultura
0

Prikazan mađarski film "Oni tihi" u Cinema Cityju

FENA
U okviru programa "Operacija kino" 19. Sarajevo film festivala (SFF) danas je u Multiplex Cinema Cityju prikazan mađarski igrani film "Oni tihi".

Film prati djevojku koja nakon saobraćajne nesreće ne može pronaći brata.

Rediteljica filma je Ricky Rijneke koja potpisuje i scenarij, dok su uloge ostvarili Fatih Dervisoglu, Roland Rába i Orsolya Tóth.

Csilla, mlada žena iz istočne Evrope, i njen brat Išti putuju zajedno bez jasnog cilja, u potrazi za boljim životom. Csilla se jednog dana budi usred nedođije, u autu uništenom u sudaru, ne znajući gdje joj je brat.

On je nestao bez traga. Uznemirena i usamljena, ne izgovorivši ni riječi, Csilla se ukrcava na teretni brod na putu za zapadnu Evropu.

Kako bi ispunila obećanje koje je dala bratu, napušta svoju zemlju i svoju prošlost putujući ka tužnom i samotnom životu. Ali svijet koji ostavlja iza sebe nije spreman da je tako lako pusti.

Tokom plovidbe se ispostavlja da je Gábor, samozvani biznismen koji je Csillu uvjerio da radi za njega na brodu, zapravo grubijan i pijanica. Kada je on napada i oduzima joj posljednju uspomenu na Ištija, Csilla potpuno gubi kontrolu nad vlastitim životom.

Plovidba se pretvara u nadrealno putovanje po tankoj crti između života i smrti.

Ricky Rijneke je, uz počasti, stekla zvanje magistrice evropskih medija. Njen prvi dugometražni igrani film Silent One 2013. nominiran za glavnu nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

SFF