Kultura
0

Prikazan mađarski film "Delta"

FENA
U okviru Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala (SFF) prikazan je mađarski film "Delta" koji je režirao Kornél Mundruczó.

"Jedan mladi čovjek vraća se u divlji, izolirani kraj delte. To je labirint vodenih puteva, malih otoka i preraslog rastinja, gdje su mještani odsječeni od vanjskog svijeta. Mladić koji nije bio tu od djetinjstva upoznaje se sa sestrom za koju nije ranije znao. Zajedno grade kuću na stubovima na vodi, usred rijeke, daleko od drugih. Tišina između njih raste. Prerasta u opasno osjećanje: ljubav. Jednog dana pozivaju mještane na obrok, ali grubi seljaci ne prihvataju njihov «neprirodni» odnos".

Kornél Mundruczó rođen je 1975. u Budimpešti. Godine 1998. je diplomirao glumu na Mađarskoj akademiji za dramu i film i iste godine započeo studij režije. Tokom studija je snimio nekoliko filmova, koji su osvajali nagrade i u Mađarskoj i u inostranstvu. Njegovi kratki filmovi nagrađivani su u Oberhausenu, Krakowu, Ludwigsburgu, Imoli and St. Petersburgu, i na drugim festivalima.

Na pres-konferenciji režiser Kornél Mundruczó je rekao da je ovaj film na neki način sniman dva puta, prvo se snimao zimi, ali se desila velika tragedija da je preminuo glavni glumac.

Nakon toga je nastala pauza i nije se ni znalo da li će se nastaviti snimanje filma.Onda je pronađen drugi glumac za ulogu glavnog lika Félix Lajkó i ujedno je odlučeno da se radnja filma ipak smjesti u ljeto.

Orsi Tóth, glumica koja glumi lik sestre, na pitanje kako joj je bilo dva puta praviti lik i da li su se likovi razlikovali odgovorila je da ne postoji lik, postoje dvije osobe, dvije situacije.

Film karakteriše izvrsna slika, koja je djelo direktora fotografije Mátyása Erdélya.

On je svoj rad opisao jednostavnim riječima, da mu je najbitnije bilo da se ne miješa u ljepotu prirode.