Kultura
0

Prikazan film "Sicko" Michaela Moora na 13. SFF-u

FENA
U Kinu Meeting point u subotu ujutro je novinarima prikazan novi dokumentarni film Michaela Moora "Sicko" uoči zvanične premijere na SFF-u u Otvorenom kinu Heineken večeras u 21. sat.

Moore u svom novom filmu intervjuiše Amerikance kojima je uskraćena zdravstvena zaštita od kompanija koje pružaju zdravstveno osiguranje građanima - kompanija koje žrtvuju osnovnu zdravstvenu pomoć u cilju ostrvarenja što većeg profita. Posljedice za pojedince variraju od bankrota do nepotrebnih smrti njihovih najvoljenijih.

Moore potom analizira zdravstvenu zaštitu u globalnim okvirima - u Kanadi, Francuskoj, Britaniji i na Kubi, u pokušaju da otkloni strahove kojima se odvraćaju Amerikanci kao što su slabija zdravstvena zaštita, loše plate za ljekare, te veća birokratija državnog aparata. Moore istražuje korijene uspostave takvog sistema zdravstvene zaštite koji vode još od vremena Richarda Nixona i njegove podrške tada još novom sistemu zdravstvene zaštite koji daje priliku za goleme profite osiguravajućim kompanijama, žrtvujući osnovne medicinske usluge.

More prati grupu Amerikanaca koji su se razbolili nakon što su se prijavili kao dobrovoljni spasioci na njujorškom Ground Zero nakon napada 11. septembra, gdje dobijaju najkvalitetniju zdravstvenu njegu kakvoj se nadaju da će je imati u svojoj zemlji.

Kroz intervjue, istorijske reportaže i svojim tipičnim sarkamzom, Moore oštro osuđuje američke kompanije koje pružaju usluge zdravstvene zaštite i farmaceutske firme kojima se plaćaju milioni dolara.

Moore na kraju filma zaključuje da je nešto pogrešno među Amerikancima koji ne mogu da uče iz upjeha drugih zemalja koje pružaju kudikamo bolju zdravstvenu zaštitu uz minimalne troškove za njene korisnike.