Kultura
0

Prikazan film "Amy" Asifa Kapadia posvećen neponovljivoj pjevačici Amy Winehouse

FENA
Amy Winehouse, britanska pjevačica neponovljiva glasa čija je tragična sudbina uzdrmala svijet, ovjekovčena je u filmu reditelja Asifa Kapadia "Amy" koji je prikazan sinoć u kinu Meeting point u okviru programa Laško summer nights 21. Sarajevo Film Festivala.

Glas ove jazz pjevačice od kojeg srce preskoči pokoji otkucaj, pretopljen u čistu emociju, motivirao je ljude širom svijeta, šireći se poput svojevrsnog talasa od trenutka kada se pojavila na muzičkoj sceni.

Film prati njenu relativno kratku karijeru, sa nekoliko sekvenci djetinjstva i tinejdžerskog doba, do trenutka kada postaje istinska zvijezda, ostavljajući iza sebe pet najprestižnijih muzičkih nagrada Grammy, od čak šast nominacija za album "Back to Black". Time je izjednačen rekord najviše osvojenih Grammyja neke pjevačice u jednoj noći. Album prvijenac s kojim se potvrdila na sceni nosio je naziv "Frank".

Za Amy je karakteristično da je sama pisala tekstove svojih pjesama, oslonjene isključivo na vlastita iskustva i život. Ovo ostvarenje u fokus stavlja njenu ljubavnu priču sa Blakeom, strastvenu i enegičnu vezu koja je išla iz krajnosti u krajnost. No, upravo ta ljubavna putanja odvela ju je na tamnu stranu - u svijet alokohola i droge.

Takvim životnim okolnostima doprinijela je slava koju je teško mogla podnijeti, jer je Amy bila istinska umjetnica, živeći svim srcem za muziku. Taj teret donio je dodatni pritisak koji ju je odveo na put bez povratka.

Film daje uvid u jedinstvenu osobnost ove pjevačice, njenu hrabrost i drčnost, spremnost da u svim okolnostima kaže sve što misli, te jedinstvenu srčanost prema ljudima.

U ostvarenju, osim dijelova različitih intervjua s Amy, govore i članovi njene porodice te najbliži prijatelji.

Konačni duševni slom Amy odvest će je u smrt, nakon što su je pronašli 23. jula 2011. godine predoziranu alkoholom. Njezin album "Back to Black" kasnije je postao najprodavaniji album u novom mileniju do danas u Velikoj Britaniji.

Film "Amy" jedan je od ostvarenja za koja su karte prve rasprodate na ovogodišnjem SFF-u za prvu projekciju, dok je i sinoćnja u Meeting pointu ispunila u potpunosti kino dvoranu.