{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prijenos" u Narodnom pozorištu

S
14.8.2009. u 08:01
0
0
"Prijenos" u Narodnom pozorištu
0
"Prijenos" u Narodnom pozorištu
Prizor iz filma "Prijenos"
Svakog dana SFF-a Sarajevo-x.com donosi vam pregled svih projekcija u toku dana. Za danas izdvajamo dvije projekcije filma "Prijenos" Rolanda Varnika u Narodnom pozorištu i film "Mamut" Lukasa Moodyssona u Ljetnom kinu Heineken.
NARODNO POZORIŠTE

"Prijenos" u 11:30 i 20:00

Sekcija: Takmičarski program - igrani film
Roland Vranik
Hungary, 2009, 35 mm, 90 min
Uloge: Károly Hajduk, Zoltán Rátóti, Sándor Terhes, Kata Wéber, Éva Kerekes, Hanna Becker, Boróka Kóródi, Szabolcs Thuróczy, Ferenc Lengyel

Kada su slike nestale, život je stao. U gradu je ostalo malo ljudi. Kompjuteri, televizori, mobilni telefoni i druge telekomunikacijske naprave više ne funkcioniraju a ljudi pate od teških simptoma odvikavanja. Tri brata pokušavaju prevazići svoje lične probleme dok društvo polako pokušava pronaći alternativne načine života. Ustvari, tri brata pokušavaju preživjeti.

"Mlijeko u 16:30"

Sekcija: U fokusu
Semih Kaplanoglu
Turkey, France, Germany, 2008, 35 mm, 102 min
Uloge: Saadet Aksoy, Basak Koklukaya, Melih Selcuk

Nakon što je nedavno maturirao, Yusuf nije siguran kakva mu je budućnost u provinciji. Najveća strast mu je pisanje poezije, a neke od njegovih pjesama objavljuju se u opskurnim književnim časopisima. Zasada će raditi u maloj mljekari svoje samohrane majke, mada je i tu budućnost nesigurna. Do sada se Yusufova majka, udovica Zehra, prvenstveno bavila svojim jedincem. Još je mlada i lijepa i u diskretnoj je vezi sa šefom željezničke stanice. Majčina veza i to što ga zbog bolesti u djetinjstvu proglašavaju nesposobnim za vojsku još više tjera Yusufa da odlučno krene u život odraslog muškarca. Hoće li biti u stanju da se nosi sa promjenama u svom mirnom životu? Može li preživjeti od poezije i rada s majkom u sitnoj mljekari? Ili će biti prisiljen da se seli u grad i traži posao u jednoj od brojnih fabrika koje prijete da unište netaknuti krajolik?

KINO MEETING POINT

"Dnevnik kraja" u 12:00

Sekcija: Panorama dokumentarni
Juan Alejandro Ramirez
Peru, 2009, 16 mm, 24 min

Peruanski reditelj Juan Alejandro Ramirez je pjesnik koji daje glas ugroženima, kako je ranije pokazao u, recimo, filmu PORTER, u programu Panorama. U ovom filmu, tehnički igranom, zapravo prisvojenom istinitom pričom ispričanom dokumentaristički, jedna žena u Limi, koja je odlučila da se ubije, iz off-a priča o tegobama koje je iskusila, od siromaštva do odbacivanja. Ramirez je vodi kroz prikaze epizoda iz života u kojem je sve samo kako ne treba. Ramirezov neponovljivi stil može se nazvati estetizirano melanholičnim.

"Inal mama, sveta i profana" u 12:00

Sekcija: Panorama dokumentarni
Eduardo Lopez Zavala

Sekcija: Posvećeno
Jia Zhang-Ke
China, 1995, Beta Sp, 59 min
Uloge: Hongwei Wang, Shuzhe Dong, Sheng Yao, Xiaomin Zhou, Liqin Zhu

Rani, pomalo manični uradak je i najviše brehtovski od svih Jia Zhang-keovih filmova. Fokusira se na osobu sa sela koja radi u gradu i anticipira buduće igrane filmove. Priča je jednostavna: mladi kuhar i jedan čovjek putuju u svoj rodni grad. Netipično je to što likovi govore jednim regionalnim dijalektom, a ne mandarinskim, koji se inače čuje u kineskim filmovima. Reditelj unosi slojeve teksta labavo povezane sa pričom, kao što su komentari i red vožnje.

"Džeparoš" u 15:00

Sekcija: Posvećeno
Jia Zhang-Ke
China, Hong Kong, 1997, 35 mm, 108 min
Uloge: Wang HongWei, Hao Hong Jian, Zuo Baitao, Ma Jinrei, Liu Junying

Jia Zhang-keov prvi igrani film je o rezigniranom, neambiciozonm mladiću iz provincije. Kroz nekoliko snimateljskih stilova reditelj naglašava različite aspekte njegove ličnosti. Film se, kao i sam Xiao Wu, kreće u smislu svođenja na osnovne elemente. Kad vrlo glupo upadne u kriminal, mi postajemo dio njegovog javnog poniženja. Film DŽEPAROŠ je snimljen 16-milimetarskom kamerom, za skromnih 50.000 dolara.

"Odmor" u 18:00

Sekcija: Panorama
Kadoi Hajime
Japan, 2008, 35 mm, 116 min
Uloge: Kobayashi Kaoru, Nishijima Hidetosh, Ohtsuka Nene, Kashiwabara Shuji, Ohsugi Ren

"Afterschool" u 20:45

Sekcija: Novi tokovi - igrani
Antonio Campos
USA, 2008, 35 mm, 106 min
Uloge: Ezra Miller, Jeremy White, Emory Cohen, Michael Stuhlbarg, Addison Timlin, Rosemarie Dewitt

Robert je mladi Amerikanac u elitnoj srednjoj školi, koji slučajno kamerom snimi smrt dvoje kolega iz razreda. Njihovi životi ovjekovječeni su kao dio audiovizuelnog zadataka koji treba da ubrza proces iscjeljivanja cijelog kampusa. Ali, taj komemorativni video materijal izaziva atmosferu paranoje i nelagode i među učenicima i među nastavnicima.

POZORIŠTE MLADIH

"Bronson" u 10:30

Sekcija: Panorama
Nicolas Winding Refn
United Kingdom, 2009, 35 mm, 92 min
Uloge: Tom Hardy, Matt King, James Lance, Kelly Adams, Amanda Burton

Danac Nicolas Winding Refn glorificira nasilje u svojoj trilogiji PUSHER, pa istom se temom nastavlja baviti u filmu BRONSON, britanskoj produkciji u kojoj je koscenarista Brock Norman Brock. Film se zasniva na životu čovjeka sa alijasom Charlie Bronson, izuzetno agresivnog čovjeka sa najdužim zatvoreničkim stažom u Britaniji. Dijelom teatar apsurda, dijelom brehtovski i dijelom parodičan, BRONSON se zasniva na konstrukciji koja je pogodno sredstvo za razradu sklonosti tog čovjeka ka ekstremnoj agresivnosti. Ovaj film, u kojem Tom Hardy u glavnoj ulozi daje izvanrednu izvedbu, Refna čini jednim od najvećih stilista svoje generacije.

"Panika u selu" u 12:30

Sekcija: Novi tokovi - igrani
Vincent Patar, Stéphane Aubier
Belgium, France, Luxembourg, 2009, 35 mm, 75 min
Uloge: Vincent Patar, Stéphane Aubier, Bruce Ellison, Benoit Poelvoorde, Jeanne Balibar, Véronique Dumont, Frédéric Jannin

I animirane plastnične figure kao što su Kauboj, Indijanac i Konj mogu imati problema. Kauboj i Indijanac hoće da iznenade Konja rođendanskim poklonom kućne izrade, ali plan se izjalovi, jer mu umjesto toga unište kuću. Nadrealne avanture počnu kad njih trojica krenu do središta zemlje, prelaze zaleđenu tundru i otkrivaju paralelni podvodni svijet, gdje žive (lažljiva) stvorenja špicastih glava. Svaki ubrzani lik ima glas - i animaciju - kao da su u zraku i amfetamini i plin smijavac. Panika je stalno prisutna u ovom gradu od papirmašea. Hoće li Konj i njegova djevojka ikad ostati nasamo?

"Doviđenja, kako ste?" u 15:00

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film
Boris Mitić
Serbia, 2009, Beta Sp, 60 min

Satirička dokumentarna bajka o "junaku našeg doba" koji bi umro za ono u šta vjeruje, a više ni u šta ne vjeruje. Originalni filmski jezik, s ekskluzivnim satiričkim dokumentarističkim slikama i u stilu underground književnosti, koji nam vraćaju ono što nam najviše treba u ovom samodestruktivnom svijetu: novu viziju, intelektualnu satisfakciju, lažni osjećaj nade i veliki osmijeh… Jedina preostala motivacija za naratora je da odabere kako će umrijeti. Time izaziva razne arhetipske protivnike današnjeg društva na seriju apsurdnih duela, ali ad hoc shvata da su njegovi potencijalni protivnici (biznismen-humanitarac, iskreni političar, okajani ratni zločinac, moralista-licemjer, strasni nihilista, korumpirani ljekar, orkutni vjernik, romantični ljubavnik, itd.) već bili predmet ismijavanja u satiričnim komentarima prijatelja. Njegovi samorazorni porivi su sve veći, dok ne dođe do konačne konfrontacije s jedinim dostojnim protivnikom - neprijateljem u sebi.

"Vjernici" u 15:00

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film
Namik Kabil
Bosnia and Herzegovina, 2008, Beta Sp, 22 min

Priča o multietničkom Sarajevu danas zvuči kao ironičan i tužan stereotip jer je to jedno retroaktivno pozivanje na nekadašnju multietničnost Sarajeva, ratom teško urušenu. Ipak u Sarajevu postoje ostrva drugačijeg razmišljanja. Jedno takvo ostrvo je hor Pontanima, most duša, koji djeluje u Franjevačkoj crkvi Svetog Ante na Bistriku.

"Fata Morgana" u 20:30

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film
Eszter Cseke
Hungary, 2008, Betacam SP, 22 min

Fatamorgana: priviđenje i optički fenomen. Moderna bajka o jednom neženji u zabačenom rumunskom selu. Ostati neženja je najveći mogući neuspjeh u društvu. U selu je ostala samo jedna djevojka, Elena. Je li to prava prilika ili samo fatamorgana za te momke?

"Mujezin" u 20:30

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film
Sebastian Brameshuber
Austria, 2009, HD CAM (HDTV), 85 min

Još od vremena poslanika Muhameda, muslimanske vjernike na molitvu pet puta dnevno poziva mujezin. Turska takmičenja u ezanu su novija pojava. Svake godine se mujezini te zemlje takmiče, a njihova snažna ekspresivnost dokazuje da su mujezini posebna vrsta umjetnika. MUJEZIN prati dramatični tok takmičenja i istražuje fenomen individualnosti u islamskoj kulturi.

LJETNO KINO HEINEKEN

"Mamut" u 20:30

Sekcija: Otvoreno kino
Lukas Moodysson
Sweden, Denmark, Germany, 2009, 35 mm, 125 min
Uloge: Gael García Bernal, Michelle Williams, Marife Necesito, Sophie Nyweide, Thomas McCarthy

Leo i Ellen su uspješan njujorški par, potpuno obuzeti poslom. Leo je autor sve uspješnijeg web sitea i upada u svijet novca i velikih odluka. Ellen je predana poslu hirurga u hitnoj pomoći i svoje duge smjene posvećuje spašavanju života. Njihova osmogodišnja kćerka Jackie većinu vremena provodi sa Gloriom, Filipinkom, njenom dadiljom. Ta situacija navodi Ellen da preispita svoje prioritete. Kad Leo poslovno otputuje na Tajland, nesvjesno pokreće seriju događaja koji će imati dramatične posljedice za sve.

LJETNO KINO VATROGASAC

"Pjesme sa južnih mora" u 21:00

Sekcija: Panorama
Marat Sarulu
Kazakhstan, Germany, Russia, France, 2008, 35 mm, 84 min
Uloge: Vladimir Yavorsky, Dzaidarbek Kunguzhinov, Irina Agejkina, Ajzhan Ajtenova

Ovaj kompaktni film Marata Sarulua, osnažen jinom i jangom raznih sukoba (etničkih, generacijskih, porodičnih), fokusira se na odnos mržnje i ljubavi između kazahstanskih i ruskih imigranata koji već decenijama žive jedni pored drugih. Svijetla Ruskinja rodi sina tamnog kazahstanskog tena. Njen bezlični muž, Rus, pretpostavlja da je imala vezu sa njegovim najboljim prijateljem i komšijom, Kazahstancem - a i žene su prijateljice. Nakon 15 godina saznajemo da je sin Saša uspješan tradicionalni kazahstanski jahač, a da sukob dva para s početka nikad nije otklonjen. Sukob je potkopao brakove. Uznemireni muževi odvojeno odlaze na motociklima, na put koji će ih odvesti do katarze. Na kraju Rus saznaje da mu je djed otišao u Kazahstan i prešao na islam da bi se oženio ženom koju je volio. Njihova djeca su nosila gene obje grupe. Reditelj film briljantno strukturira oko bogatih nenarativnih inserata rukom slikanih marioneta.

BOSANSKI KULTURNI CENTAR

"Brendan i tajna starih kela" u 12:00 i 17:00

Sekcija: Dječiji program
Tomm Moore
France, Belgium, Ireland, 2009, 35 mm, 75 min
Uloge: Evan Mc Guire, Mick Lally, Christen Mooney, Brendan Gleeson, Liam Hourrican, Paul Tylac, Michael Mc Grath, Paul Young

Avantura, akcija i opasnost čekaju dvanaestogodišnjeg Brendana, koji se mora boriti protiv vikinga i zmije da bi pronašao kristal i završio legendarnu Knjigu o Kellima. Brendan marljivo radi sa svojim ujakom, opatom Cellachom i drugim fratrima, jer žele da pojačaju zidove opatije i zaštite se od vikinških upada. Novi avanturistički život počinje dolaskom brata Aidana, slavnog majstora iluminacije, koji Brendana uvodi u umjetnost ukrašavanja knjiga i time kod njega otkriva izuzetan, dotad nepoznat talenat. Da bi završio tu veličanstvenu knjigu, Brendan će morati savladati svoje najdublje strahove i krenuti u tajnu potragu, koja će ga izvesti izvan zidova opatije po prvi put u životu, i uvesti u začaranu šumu u kojoj se kriju opasna mitska stvorenja. Tu će sresti vilu Aisling, misterioznu mladu bijelu vučicu, koja će mu postati najbolji prijatelj i pomagač. Ali, kako im se približavaju strašne vikinške horde, hoće li Brendan uspjeti u svojoj namjeri da ukrasi tamu i tako dokaže kako je prosvjetljenje najbolja odbrana od varvara.

"Babaroga" u 19:00

Sekcija: TeenArena
Atalay Taşdiken
Turkey, 2009, 35 mm, 91 min
Uloge: Elif Bülbül, Mehmet Bülbül, Mete Dönmezer, Mustafa Uzunyilmaz, Mehmet Usta

Može li dječak od devet godina odjednom biti i stariji brat i otac i majka i učitelj? Za malu Ayşe nema dileme. Što se nje tiče, njen stariji brat Ahmet ničega se ne plaši. Zapravo, i Ahmet je samo dijete i ima stvari kojih se boji. I nemoguće je da sve zna. Njihov otac Kazim ponovo se oženio i njih dvoje prepustio sudbini ostavivši ih s Hasanom, njihovim starim djedom, napola invalidom. Uprkos svemu, brat i sestra nikad ne gube nadu. Ova jednostavna priča o jednom selu i odnosu brata i sestre prikazuje tešku stvarnost života u Anadoliji.

FESTIVALSKI CENTAR

4. BH. nacionalni filmski festival

Dokumentarni 1 u 15:00

"Čuvari noći" u 18:00

Sekcija: Bh. nacionalni film festival
Namik Kabil
Bosnia and Herzegovina, 2008, 35 mm, 75 min
Uloge: Vahid Piralić, Milan Pavlović, Namik Kabil, Belma Lizde-Kurt, Haris Alić, Mediha Musliović

ČUVARI NOĆI je film o telepatskim vezama među ljudima, o „daljinskoj komunikaciji“ između Žeraldine i Mahira. ČUVARI NOĆI je film o tome kako ove nevidljive kopče postaju vidljive. Tu se možda ovaj film raspetljava, ali telepatske veze ostaju. U trenutku kada ih postanemo svjesni, one ne bivaju manje misteriozne. Naprotiv.

LJETNO KINO NOVI GRAD

"Slomljeni zagrljaji" u 21:00

Sekcija: Otvoreno kino
Pedro Almodóvar
Spain, 2009, 35 mm, 129 min
Uloge: Penélope Cruz, Lluís Homar, Blanca Portillo, José Luis Gómez, Tamar Novas, Rubén Ochandiano

Jedan čovjek piše, živi i voli u tami. Četrnaest godina ranije učestvovao je u brutalnoj saobraćajnoj nesreći na ostrvu Lanzarote. U nesreći je izgubio ne samo vid, već i Lenu, ljubav svog života. Koristi dva imena: Harry Caine, vedri pseudonim kojim potpisuje svoja književna djela, priče i scenarije, i Mateo Blanco, svoje pravo ime, s kojim živi i potpisuje filmove koje režira. Nakon nesreće se Mateo Blanco povukao u pseudonim Harry Caine. Ako ne može režirati filmove, preživjeti može samo ako misli da je Mateo Blanco poginuo na Lanzaroteu, zajedno sa voljenom Lenom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: