Kultura
0

Prijem za ministre kulture evropskih zemalja na Cannes film festivalu

FENA
U okviru Dana Evrope sinoć je u Cannesu direktor Cannes film festivala Gilles Jacob priredio prijem koji je okupio veliki broj ministara kulture evropskih zemalja.

Prijemu je, na poziv Gillesa Jacoba, prisustvovao i ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Gavrilo Grahovac, koji je održao niz bilateralnih sastanaka s ministrima kulture evropskih zemalja te direktorima brojnih filmskih institucija.

Grahovac se, između ostalih, susreo i s komesarom Evropske komisije za informacijsko društvo i medije Viviane Reding. Upoznao ju je o trenutnom stanju u bh. kinematografiji, radom Fonda za kinematografiju te naporima koje BiH ulaže za razvoj regionalnih koprodukcija.

Specijalna večera bila je i prilika za proglašenje dobitnika nagrade New Talent in the European Union (Novi talent u Evropskoj uniji). Nagradu je za projekt "Lara" dobio slovenski reditelj Blaž Kutin, kojemu je nagradu uručila Viviane Reding.

"Lara" je jedan od projekata koji je ušao u ovogodišnju selekciju CineLinka, koprodukcijskog marketa Sarajevo film festivala, saopćeno je iz Pres-službe SFF-a.