Kultura
0

Prijem za bh. pisce u ambasadi u Kopenhagenu

FENA
Šefko Kadrić
Šefko Kadrić
Ambasador BiH u Danskoj Muhamed Hajdarević upriličio je u u Kopenhagenu prijem za bh. književnike Mustafu Cicu Arnautovića u povodu priznanja za životno djelo koje je dobio u aprilu na Sajmu knjige u Sarajevu i Ševku Kadrića čija je knjiga "Bogumili kao inspiracija" nedavno objavljena i na danskom jeziku.

U tom susretu skrenuta je pažnja na kulturne stvaraoce, koji "na ovom prostoru u oteženim okolnostima ostavljaju tragove našeg postojanja i kulturnog djelovanja".

Ambasador Hajdarević istaknuo je značaj nagrade koju je dobio Arnautović i kazao da je to najbolji primjer kako izbjeglištvo i ne mora da znači samo po sebi gubljenje kreativnosti i volje za stvaranjem.

Arnautović je izrazio zadovoljstvo zbog nagrade i istaknuo da "danas, takvo je vrijeme, nije čudo dobiti nagradu, nego je više od čuda to da te se neko sjeti".

"U svakom čovjeku ima poneki čovječuljak koji će se obradovati kakvoj pohvali ili nagradi. Eto, taj se i u meni malo probudio", kazao je Arnautović.

Ambasador je pozdravio vijest o tome da je i knjiga o bogumilima objavljena na danskom jeziku.

"Kao čovjek od akcije, obećao je nastavak druženja sa književnicima Arnautovićem i Kadrićem na okupljanju Bosanskodanskog akademskog kluba planiranom u Kopenhagenu", navodi se u saopćenju Izdavačke kuće Hamlet forlag.