Kultura
0

Prijem povodom prikazivanja filmova bh. autora u Ljubljani

Sarajevo-x.com
Elma Tataragić, Tanja Ribić i Branko Đurić
Elma Tataragić, Tanja Ribić i Branko Đurić
16. ljubljanski međunarodni filmski festival (Liffe) otvoren je u četvrtak uveče filmom Odgrobadogroba slovenskog reditelja Jana Cvitkoviča, a već prvog festivalskog vikenda publika u Ljubljani je imala priliku vidjeti dva filma bh. autora - Sasvim lično, reditelja Nedžada Begovića i Pakao Danisa Tanovića.

Oba filma, prikazana u subotu uveče u udarnim terminima u najvećim festivalskim dvoranama ispunjenim do posljednjeg mjesta, naišla su na izvanredan prijem slovenske publike.

Učešće filmova bh. autora na festivalu Liffe bio je povod za prijem koji su u subotu uveče u Ljubljani organizovali Gavrilo Grahovac, ministar kulture u Vladi FBIH i Sarajevo Film Festival.

Posebno dekorisana galerija Cankarjevog doma bila je prepuna, a oko tri stotine gostiju iz kulturnog i javnog života Slovenije do kasno u noć su se u prekrasnoj atmosferi družili sa predstavnicima Sarajevo Film Festivala. Među brojnim uglednim zvanicama bili su i ministar kulture Slovenije Vasko Simoniti, direktorica festivala Liffe Jelka Stergel, direktor Cankarjevog doma Mitja Rotovnik...

Prijemu je prisustvovala i delegacija bh. ambasade u Sloveniji na čelu sa ambasadorom Izmirom Talićem, kao i veliki broj bh. građana koji žive i rade u Sloveniji, a među njima su bili i Branko Đurić, Saša Lošić, Ismar Mujezinović...

Tokom boravka u Ljubljani direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra i selektorka Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić obavili su niz razgovora sa slovenskim autorima koji rade na novim projektima, a Amra Bakšić-Čamo, rukovodilac projekta CineLink susrela se sa brojnim slovenskim producentima.

Ministar kulture u Vladi FBiH Gavrilo Grahovac u Ljubljani se sastao sa ministrom kulture Slovenije Vaskom Simonitijem sa kojim je razgovarao o inicijativi formiranja regionalnog filmskog koprodukcijskog fonda.

Prijem u Ljubljani realizovan je uz pomoć slovenskih sponzora, Sarajevo Film Festivala LiffeClass i Goriška brda, a posebno oduševljenje gostiju izazvali su Klasovi bosanski kolači.