Kultura
0

Prijedorčani na sceni Narodnog pozorišta

FENA
Pokušavajući da pokaže djelatnost svih bosanskohercegovačkih profesionalnih teatara, na sceni centralnog bh. teatra – Narodnog pozorišta Sarajevo, Direkcija ovog teatra pozvala je i Prijedorsko pozorište da sudjeluje u recipročnoj razmjeni s Narodnim pozorištem Sarajevo.

Tako će Prijedorsko pozorište gostovati 6. februara u Sarajevu.

U režiji Darka Cvijetića bit će izvedena poznata drama Ronalda Harvuda "Na čijoj strani".

Scenograf predstave je Radenko Bilbija, a uz glumce ovoga teatra, kao gost se pojavljuje poznati mostarski dramski umjetnik Velimir Pšeničnik Njirić.

Ova predstava koja je bila dijelom oficijelnog programa, dakle zvanične konkurencije Pozorišnih-kazališnih igara BiH u Jajcu pred sarajevskom publikom pokazat će ostvarenja i Radenka Bilbije, Deana Batoša, Mirele Predojević, Zorice Jojić i Želimira Mirića.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer smatra da će praksa gostovanja bosanskohercegovačkih teatara oplemeniti repertoarnu ponudu Kuće na Obali, jer već u narednom mjesecu gostovat će Narodno pozorište Tuzla s predstavom koja se radi specijalno za festival Sarajevska zima 2008., a koja će ponovo vratiti na scenu jednog od najznačajnijih dramskih pisaca u povijesti teatra – Bertolda Brehta…