Kultura
0

FOTO / Prijedor: Otvorena izložba "Stare i rijetke knjige"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U okviru Kulturnog ljeta 2011. u Prijedoru je danas otvorena izložba "Stare i rijetke knjige" gdje je iz fundusa Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" od 900 knjižnih jedinica izloženo 50-ak knjiga i publikacija.

Direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Mara Ećim rekla je da najstarija izložena knjiga datira iz 1861. godine.

"To je knjiga poezije na njemačkom jeziku štampana u Lajpcigu gotikom, dok najmlađa knjiga potiče iz 1947. godine i radi se o karikaturama Pjera Križanića", kazala je Ećimova. 

Prema njenim riječima, izložba obuhvata i beletristiku i stručnu literaturu, poput psihologije i tehničkih nauka, i publikacije poput časopisa u izdanju "Brankovog kola".
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Svi su eksponati latinični, a, osim njemačkog, ima izdanja na češkom, engleskom i italijanskom", navela je Ećimova.
Ona ja rekla da fundus starih knjiga i rariteta kao najstariju publikaciju ima knjigu iz 1793. godine.

"Njih je rizično izlagati jer su im po zakonu potrebni posebni uslovi svjetlosti, vlage, klime i temperature, a posebno je teško odvratiti posjetioce od diranja i listanja ovih vrijednih eksponata", istakla je Ećimova. 
Izložba u organizaciji Narodne biblioteka "Ćirilo i Metodije" Prijedor biće do 16.00 časova otvorena u lapidarijumu Muzeja Kozare, a potom će dio biti izložen u Gradskoj čitaonici, a dio unutar Muzeja Kozare.