{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Prijedor: Otvorena izložba "Stare i rijetke knjige"

S
1.7.2011. u 12:23
0
0
Prijedor: Otvorena izložba "Stare i rijetke knjige"
0
Prijedor: Otvorena izložba "Stare i rijetke knjige"
Foto: SRNA
U okviru Kulturnog ljeta 2011. u Prijedoru je danas otvorena izložba "Stare i rijetke knjige" gdje je iz fundusa Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" od 900 knjižnih jedinica izloženo 50-ak knjiga i publikacija.
Direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Mara Ećim rekla je da najstarija izložena knjiga datira iz 1861. godine.

"To je knjiga poezije na njemačkom jeziku štampana u Lajpcigu gotikom, dok najmlađa knjiga potiče iz 1947. godine i radi se o karikaturama Pjera Križanića", kazala je Ećimova.

Prema njenim riječima, izložba obuhvata i beletristiku i stručnu literaturu, poput psihologije i tehničkih nauka, i publikacije poput časopisa u izdanju "Brankovog kola".

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Svi su eksponati latinični, a, osim njemačkog, ima izdanja na češkom, engleskom i italijanskom", navela je Ećimova.

Ona ja rekla da fundus starih knjiga i rariteta kao najstariju publikaciju ima knjigu iz 1793. godine.

"Njih je rizično izlagati jer su im po zakonu potrebni posebni uslovi svjetlosti, vlage, klime i temperature, a posebno je teško odvratiti posjetioce od diranja i listanja ovih vrijednih eksponata", istakla je Ećimova.

Izložba u organizaciji Narodne biblioteka "Ćirilo i Metodije" Prijedor biće do 16.00 časova otvorena u lapidarijumu Muzeja Kozare, a potom će dio biti izložen u Gradskoj čitaonici, a dio unutar Muzeja Kozare.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: