Kultura
0

Prijedor: Izložene slike članova Udruženja likovnih umjetnika

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Izložba slika većine članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedor otvorena je u Muzeju Kozare i publika će pedesetak radova 34 umjetnika moći da pogleda do kraja mjeseca.

Predsjednik ovog udruženja Dragan Topić rekao je na sinoćnjem otvaranju da je ovo prva izložba članova udruženja, osnovanog početkom godine, koje je nastavljač aktivnosti koje je prije rata započeo Likovni klub "Sreten Stojanović".

"Ovo je promotivna i revijalna izložba, gdje smo dozvolili autorima da po svom nahođenju izaberu djela, tako da je ovdje zastupljeno bogatstvo raznolikosti, što ovaj naš prvi korak čini uspješnim", rekao je Topić.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić istakao je da je u umjetničkim, ali i širim krugovima poznato da je Prijedor plodno tlo za likovno stvaralaštvo i stjecište školovanih i afirmisanih likovnih umjetnika.

"Upravo zato smo podržali ideju osnivanja Udruženja likovnih umjetnika Prijedor. Nemoguće je zanemariti činjenicu da su prve izložbe u BiH organizovali Prijedorčani i da do danas taj fenomen slikara traje", rekao je Pavić otvarajući izložbu.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac naglasio je da je izložba organizovana u okviru Kulturnog ljeta 2011, ali i da je sastavni dio programa Sedme likovne kolonije "Sreten Stojanović", koja se od 1. do 8. avgusta održava na Kozari, a čiji učesnici su prisustvovali otvaranju izložbe.

"Željeli smo da se promotivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Prijedor dogodi upravo u vrijeme ove kolonije kako bi i naši gosti slikari mogli da se upoznaju i sa likovnom tradicijom i fenomenom našeg grada kada je slikarstvo u pitanju", naveo je Radivojac.
On je dodao da su među izlagačima i eminetna imena u svijetu slikarstva poput Radovana Kragulja, Ljube Stahova, Mladena Karana, Branka Miljuša, Dragana Dragića i Zdravka Mandića, i da dominiraju različite tehnike kao što su crteži, grafike, slike i skulpture.