{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedor grad zidnog slikarstva: Grad u BiH koji je iznjedrio na stotine likovnih umjetnika

A
3.11.2015. u 21:42
105
44
Prijedor grad zidnog slikarstva: Grad u BiH koji je iznjedrio na stotine likovnih umjetnika
105
Udruženje likovnih umjetnika Prijedor (ULUPD) već treću godinu zaredom provodi projekat "Prijedor grad murala" kojim se oslikavanjem murala na fasadama pojedinih zgrada u najužem centru grada što više građanima nastoji približiti likovnu umjetnost.
U Uduženju su zaključili da su murali, odnosno zidno slikarstvo, idealni za brendiranje grada Prijedora kao grada likovnih umjetnika.

"Mural je ulična umjetnost koja na jedan način korespondira s posmatračima, jer samim svojim formatom, lokacijom i izborom tema i oni su u nemogućnosti da ga ne gledaju. On na neki način mijenja percepciju građanstva u tom javnom prostoru i zato je bitan kao valorizacija Prijedora kao grada slikara i mislim da nismo pogriješili", izjavio je za AA predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Boris Eremić.

On je danas na maloj svečanosti izvršio inauguraciju murala pod nazivom "Vrt" čiji je autor rumunski umjetnik Raul Oprea.

Oprea je pobjednik ovogodišnjeg međunarodnog konkursa na kojem je svojim prijedlozima učestvovalo 80 umjetnika iz Evrope.

Međunarodni konkurs nosi ime italijanske umjetnice Paole de Manikor koja je prije 17 godina na školskoj zgradi Mašinske i Elektrotehničke škole oslikala prvi mural u Prijedoru.

Prijedor se s pravom može nazvati gradom likovnih umjetnika, jer u proteklih stotinu godina iz ovog grada potiče stotinu likovnih umjetnika, među kojima je polovina akademski obrazovanih. Svjetskoj i domaćoj javnosti najpoznatiji su slikari Radovan Kragulj, Dragutin Mitrinović, Dragan Dragić, Milan Četić, grafičar Branko Miljuš, vajar Sreten Stojanović.

Prvi bosanskohercegovački akademski obrazovani likovni umjetnici bili su Prijedorčani, Pero Popović i Todor Švrakić, koji su se školovali u Pragu kod Vlahe Bukovca. Oni su izložbom svojih radova, priređenom 1907. godine u Sarajevu, Bosnu i Hercegovinu uveli u svijet likovne umjetnosti.

Put koji su oni trasirali decenijama su slijedili mnogi nadareni mladi ljudi od kojih su mnogi svojim stvaralašvom ostavili dubok trag u likovnoj umjetnosti ovog prostora.

Na današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici italijanske regije Trentino koja kroz program Udruženja "Prijedor-Trento" učestvuje u realizaciji niza projekata u Prijedoru iz više obasti, među kojim je i projekat "Prijedor grad murala".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: