Kultura
4

Prije dvije godine otišao je veliki Nedžad Ibrišimović

Klix.ba
Nedžad Ibrišimović
Nedžad Ibrišimović
U povodu obilježavanja druge godišnjice smrti književnika Nedžada Ibrišimovića, u dvorištu porodične kuće Ibrišimović, u naselju Gornja Mahala u Žepču, danas u 18.00 sati Bošnjačka zajednica kulture Preporod Žepče, u suorganizaciji sa Legološkim udruženjem u BiH, upriličit će književnu večer i likovnu izložbu "Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića".

Gosti su prof. dr. Šaćir Filandra, prof. dr. Senadin Lavić, prof. književnosti Sanjin Kodrić, književnik Asmir Kujević i bh. fotograf Almin Zrno.

U sklopu književne večeri predviđena je promocija novog izdanja Nedžadove knjige "Ruhani i šejtani inspiracija", o kojoj će govoriti prof. dr. Senadin Lavić i prof. dr. Sanjin Kodrić.

Izvršni urednik bošnjačkog časopisa za kulturu i društvena pitanja "Behar", Filip Mursel Begović iz Hrvatske, izrazio je želju da u naredna dva do tri mjeseca Legološko udruženje u saradnji sa Kulturnim društvom Bošnjaka Hrvatske organizuje promociju knjige "Ruhani i šejtani inspiracija" u novoizgrađenom Islamskom centru u Rijeci.

Isječak iz djela "Ruhani i šejtani inspiracija":

"Ta kuća u Žepču, ta avlija, ta bašča, taj dom, on je jedna od pouzdanijih knjiga – odgovora na sva pitanja koja mi je postavljao život. Tako, kada bih u Sarajevu naišao na golem, mojoj duši nerazmrsiv problem, odlazio bih u Žepče, u svoju avliju, pod svoju jabuku, na tavan svoje kuće, na obalu Bosne, pod brdo Orlovik, tada bih razmicao pritisak i naslućivao odgovore na ono što me je trenutno mučilo. Ili kada bi mi ponestalo snage, odlazio bih u Polje, Žepačko polje, okretao se prema brdu Orloviku, čije žile osjećam kako se zavlače ispod korita Bosne, i ponovo od Orlovika i Bukovika uzimao snagu koju sam negdje razbacao po svijetu. Sada je moja kuća srušena, spaljena tenkovskom vatrom četničkih cijevi koje su ustaše najmile i parama platile na određeno vrijeme. I nijedan moj kolega, hrvatski književnik, ne požali, ne izrazi sućut za tu moju izgorenu kuću, veliku, dragocjenu žepačku knjigu djetinjstva". (februara, 1994.)

Nedžad Ibrišimović je preminuo 15. septembra 2011. godine u Sarajevu, u 71. godini života. Ovaj veliki bh. književnik dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, nagrada Društva pisaca, nagrada Bošnjačke zajednice Preporod, nagrada Hasan Kaimija... Za remek-djelo "Vječnik" kandidovan je za Nobelovu nagradu.