{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prije 96 godina rođen je veliki Mehmedalija Mak Dizdar

17.10.2013. u 08:46
427
18
Prije 96 godina rođen je veliki Mehmedalija Mak Dizdar
427
Prije 96 godina rođen je veliki Mehmedalija Mak Dizdar
Mehmedalija Mak Dizdar
Čuveni i nagrađivani bh. pisac Mehmedalija Mak Dizdar rođen je na današnji dan prije 96 godina. Iako nije među živima već decenijama, njegova djela su "življa" nego ikada i gotovo da nema osobe koja ne zna za ovog važnog pisca.
Dizdar je rođen 17. oktobra 1917. godine u hercegovačkom gradiću Stocu.

Kao dječak odlazi na školovanje u Sarajevo, gdje je ostao do svoje smrti. Prije svoga punoljetstva pripada naprednom socijalnom pokretu i ulazi u profesionalno novinarstvo. Sa 19 godina objavljuje svoju prvu poetsku zbirku, "Vidovopoljska noć", u štampariji prepolovljenu nakon državne cenzure.

Odmah početkom Drugog svjetskog rata njemačko-ustaška okupatorska vlast uskraćuje mu mogućnost javnog djelovanja, a on se priključuje ilegalnom oslobodilačkom pokretu. Pred sami kraj rata, neuspješna policijska potjera za Makom i njegovim starijim bratom Hamidom, također pripadnikom pokreta otpora, završava zvjerskim premlaćivanjem trećeg brata i odvođenjem u logor Jasenovac, smrću majke i najmlađe sestre. Mak se nikada nije oporavio od ovog zločina, noseći stradanje svoje porodice kao vlastiti grijeh, kao bolest i tešku ranu do kraja svoga života.

Nakon rata osniva Seljačku knjigu, izdavačku kuću za prosvjećivanje širokih narodnih masa. Ta mala Makova kuća ubrzo prerasta u Narodnu prosvjetu, jednog od najvećih i najznačajnijih izdavača na Balkanu. No, i tada je bio pod lupom vladajućeg režima zbog kojeg nije dobio stalno zaposlenje i živio je u teškom siromaštvu. No, što je bio siromašniji njegova djela su bila vrednija.

Zbirka "Kameni spavač", objavljena 1966. godine, vrhunac je Makova stvaralaštva, a njeno izdavanje jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj bh. umjetničkoj i duhovnoj historiji.

Ostavši bez ikakve zaštite i pomoći u odbrani svoga djela i života, Mak Dizdar postaje žrtva specijalnog rata, koji protiv njega vodi politička i intelektualna velikosrpska mafija u Beogradu i Sarajevu, sve do njegovog doslovnog, precizno programiranog i znalački izdizajniranog fizičkog nestanka.

Mak je, u godini svoje smrti, objavio poetsku zbirku "Modra rijeka", sa istoimenom pjesmom koja ga je istinski proslavila. Ovu pjesmu otpjevala je i legendarna grupa Indexi.

Veliki pisac umro je 14. jula 1971. godine. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1964. i Zmajeve nagrade 1966. godine.

Osim "Kamenog spavača" objavio je djela "Okrutnosti kruga" (1960), "Koljena za madonu", "Minijature", "Ostrva" i "Modra rijeka" (1971).

"U životu treba mudro da šutiš
Al riječ ako rekneš
Neka bude teška kao svaka istina
Neka bude rečena za čovjeka." (Uspavanka)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: