Umjetnik i akademik
86

Prije 40 godina umro je Ismet Mujezinović: Velikan koji zlatnim slovima ostaje upisan u historiji BiH

A. K.
Ismet Mujezinović (Foto: Centar za kulturu Tuzla)
Ismet Mujezinović (Foto: Centar za kulturu Tuzla)
Ove nedjelje navršilo se 40 godina od smrti velikog umjetnika i akademika Ismeta Mujezinovića. Za svoga života ostavio je neizmjerno dragocjeno umjetničko naslijeđe, a svojim intelektualnim radom i društvenim angažmanom je obogatio kulturni i akademski ambijent Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Od posebnog značaja za društvo, njegove moralne i etičke vrijednosti, izdvaja se Mujezinovićevo učešće u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj je dao veliki doprinos u oslobođenju zemlje od fašizma.

Mnoge zasluge za osnivanje brojnih ustanova, institucija i manifestacija u Bosni i Hercegovini pripadaju Mujezinoviću koji je rođen 1907. godine, što je prepoznato i cijenjeno od društva, kulturnih i umjetničkih djelatnika i akademske zajednice.

Na godišnjicu smrti, djelatnici Centra za kulturu u Tuzli posjetili su mjesto počivanja slavnog umjetnika. Cvijeće su položili na njegov, ali i grob njegove supruge Marije.

U spomen Ismeta Mujezinovića, koji je uz Mevludina Ekmečića osnovao prvobitno Galeriju istaknutih ličosti, a kasnije Međunarodnu galeriju portreta, u foajeu umjetničkog hrama u Tuzli priređena je postavka fotografija i novinskih članaka na kojima je dokumentovan dan njegove sahrane.

Foto: Centar za kulturu Tuzla
Foto: Centar za kulturu Tuzla

Fotografije i novinski članci iz listova svih republika bivše Jugoslavije su dokaz o značaju umjetnika i poštovanju koje su mu ukazali brojni stanovnici, kolege, novinari i mnogi drugi koji su došli na sahranu da odaju posljednju počast.

Na dan sahrane, 9. januara 1984. godine u galeriji je upriličena počasna straža, uz prisustvo brojnih zvaničnika, delegacija i građana. Na izloženim fotografijama su zabilježeni trenuci dok stražu drže: članovi Univerziteta u Tuzli, predstavnici brojnih preduzeća i radničkih organizacija, Opštinski odbor SUBNOR-a, članovi Društva likovnih umjetnika Tuzla, profesori Akademije likovnih umjetnosti, kao i Republičko izvršno vijeće.

Ispred galerije tada se prisutnima obratila Emina Zaimović, predsjednica Skupštine Opštine Tuzla, dok su se na ukopu govor održali Hamdija Pozderac, predsjednik CK BiH i Svetozar Zimonjić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BIH.

Posljednju počasni stražu pored odra su držali Cvijetin Mijatović, Svetozar Zimonjić, Franjo Herljević, Hamdija Pozderac, Milanko Renovica, Branko Mikulić, Emina Zaimović i Husein Bakalović.

Komemorativna sjednica je održana u prostorijama Univerziteta u Tuzli, uz obraćanje prof. dr. Vojislava Magazinovića. Ismet Mujezinovć je također bio i jedan od osnivača Univerziteta u Tuzli i prvi dobitnik počasnog doktorata. Tim činom je ukazana velika čast i poštovanje prema ovom velikanu umjetnosti.

Hiljade građana Tuzle i drugih gradova bivše Jugoslavije su prisustvovali posljednjem ispraćaju Mujezinovića, što svjedoči o njegovom značaju i vrijednostima koje je njegovao i prenosio na društvo.

Postavka fotografija i novinskih članaka će biti dostupna za posjetioce galerije od 8. januara do 29. februara ove godine. Svi ljubitelji umjetnosti i zainteresovani posjetici, tokom cijele godine mogu posjetiti stalnu postavku umjetničkih djela iz kolekcije "Ismet Mujezinović" u Međunarodnoj galeriji portreta i spomen sobu posvećenu umjetniku u njegovoj kući i ateljeu u centru grada.