Musa Ćazim Ćatić
358

Prije 146 godina je rođen začetnik moderne bh. poezije čiji je lik na novčanici od 50 KM

A. K.
Musa Ćazim Ćatić
Musa Ćazim Ćatić
Musa Ćazim Ćatić, začetnik moderne bh. poezije, čiji je lik zastupljen na novčanici od 50 KM, rođen je prije 146 godina. Na njegov rođendan prisjetili su ga se njegovi Odžačani, ukazujući na značaj ovoga pisca.

Musa Ćazim Ćatić je rođen 12. marta 1878. u Odžaku, u siromašnoj porodici Hasana Ćatića. Po završetku osnovne škole, nakon očeve smrti i majčine preudaje, preselio se u Tešanj, gdje je uz brijački zanat, kojem ga je podučavao očuh, upisao medresu i učio turski, arapski i perzijski jezik.

Da bi izbjegao odlazak u vojsku, Musa bježi u Istanbul 1898. godine, ali se zbog nedostatka novca vraća u Tešanj, gdje biva regrutovan. Nakon tri godine provedene u vojsci ponovo odlazi u Istanbul, gdje pohađa medresu Mektebi numuci terekki, ali se zbog finansijskih teškoća vraća u BiH i upisuje Šerijatsku sudačku školu u Sarajevu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U tom periodu (1904.-1908.) objavljuje pjesme, eseje i kritike u tadašnjim sarajevskim časopisima. Iako je usljed boemskog načina života, izbačen iz Šerijatske sudačke škole, pa je peti razred polagao privatno, zbog nespornog književnog talenta ponuđeno mu je da uređuje "Behar".

Musa se nije dugo zadržao na tom poslu i 1909. godine odlazi u Zagreb da studira na Pravnom fakultetu. Za dvije godine studiranja nije položio nijedan ispit, nego se družio s Antunom Gustavom Matošem i Tinom Ujevićem i u njihovom pjesničkom krugu "pekao" književni, ali i boemski zanat.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Njegov težak životni put, nimalo ne umanjuje činjenicu da je bio prvi bosanskohercegovački pjesnik moderne književnosti, koji je ostavio veliki pečat u kulturno-historijskoj baštini BiH.

Uspomenu na njegov lik i djelo i danas njeguju njegovi Odžačani, gdje je prije tačno deset godina osnovano i Kulturno udruženje Musa Ćazim Ćatić.

"Cilj Kulturnog udruženja Musa Ćazim Ćatić je podići kulturnu aktivnost u našoj BiH i osvijetliti značaj pjesnika Muse Ćazima Ćatića te dati prostor umjetnicima, posebno mladima, za njihovu afirmaciju i promociju najrazličitijih ideja, programa i aktivnosti iz oblasti kulture. Zalaganja Kulturnog udruženja Musa Ćazim Ćatić na putu vraćanja duga našem velikom bosanskohercegovačkom pjesniku polako dobijaju oblike", navode iz udruženja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Članovi ovog udruženja utemeljili su i književni konkurs "Musa Ćazim Ćatić" za najbolje neobjavljene pjesme i priče. I ovaj, deseti po redu, konkurs za pjesničku književnu nagradu "Musa Ćazim Ćatić" okupio je pjesnike i njihovu poeziju na jedno mjesto, a njegova realizacija predstavlja podsjećanje na velikog bosanskohercegovačkog pjesnika čije ime nosi ovo Udruženje i ova književna nagrada.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Osim svečane manifestacije "Ćatićevi dani kulture i stvaralaštva – poezija u sevdahu", u Odžaku je danas upriličeno polaganje cvijeća na bisti u parku, dok će književna nagrada biti uručena večeras.