{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Prije 120 godina rođen je bh. nobelovac Ivo Andrić

9.10.2012. u 08:47
1.083
144
Prije 120 godina rođen je bh. nobelovac Ivo Andrić
1.083
Bosanskohercegovački nobelovac Ivo Andrić rođen je na današnji dan 1892. godine, u Docu kod Travnika. Ovaj veliki pjesnik, prozaik, književnik i diplomata, Nobelovu nagradu za književnost je dobio 1961. godine.

Otac mu je umro dok je još bio dječak, pa se s majkom kao dvogodišnjak preselio u Višegrad kod očeve sestre, a život u tom gradu je ostavio traga i na njegovo pisanje. Nakon osnovne, u Sarajevu je upisao srednju školu, Veliku gimnaziju, a kasnije je studirao na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu te u Beču i Krakovu.

Nakon Prvog svjetskog rata se bavio i diplomatijom, obavljao je poslove pomoćnika ministra vanjskih poslova i vanrednog poslanika i opunomoćenog ministra u Berlinu. Andrić je nakon 1945. godine postao prvi predsjednik Saveza književnika Jugoslavije, dok je Nobelovu nagradu za cjelokupno životno djelo dobio 1961. godine.

Neka od najvećih Andrićevih književnih djela su: "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Omer-paša Latas", "Ex ponto", "Put Alije Đerzeleza", "Gospođica" te mnoga druga.


Rođendan ovog velikog pisca obilježava i najveći internet pretraživač Google.

Google nas redovno podsjeti na važne historijske datume, poput rođenja velikih umjetnika, naučnika, godišnjica važnih otkrića, događaja... Danas je logo Googlea u znaku Ive Andrića, odnosno višegradskog mosta Mehmed-paše Sokolovića, ćuprije na Drini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: