{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Priče o nindžama" iz '62. označile početak Sedmice japanskog filma u Sarajevu

F
19.2.2014. u 19:18
0
3
"Priče o nindžama" iz '62. označile početak Sedmice japanskog filma u Sarajevu
0
Sedmica japanskog filma u okviru Festivala Sarajevska zima počela je večeras u sarajevskom kinu Meeting Point prikazivanjem filma "Priča o nindžama" iz 1962. godine.
Na otvaranju Sedmice zamjenik ambasadora Japana u BiH Kazumasa Miyazaki je kazao da će svi filmovi biti posvećeni nindžama-ratnicima te da će biti prikazivani do 25. februara.

Istaknuo je da je ovogodišnje sudjelovanje na Festivalu Sarajevska zima samo nastavak saradnje sa Festivalom i kinom Meeting Point.

Miyazaki je podsjetio da su nindža-ratnici dio japanske kulture te da su ti ratnici služili u tajnim misijama i prikupljali informacije. Bili su vješti tajni agenti koji su, pored aktivnog individualnog djelovanja, imali strogo određene pozicije i funkcije u okviru svojih jedinica.

Serijal filmova o nindžama koji će biti prikazan u okviru Sedmice japanskog filma reflektira fizičke i duhovne ciljeve japanskog naroda te japanski ideal efektnog djelovanja gdje svaki član grupe djeluje u skladu sa svojim zaduženjima za zajedničku dobrobit.

Filmovi prikazuju šta sposobnost metamorfoze u ekstremnim situacijama predstavlja za Japan te kako narod Japana ujedinjeno postiže zajedničke ciljeve.

Miyazaki je naglasio i kako je cilj Ambasade Japana u BiH da se kroz sedam dana kulture građani Sarajeva i BiH informišu o nindžama- ratnicima, kulturi i narodu Japana.

Osim filma "Priča o nindžama" bit će prikazani i "Priča o nindžama 2 - povratak", "Hronika klana Sanada" i "Glumčeva osveta", sva tri filma iz 1963. godine te "Samuraj lutalica" iz 1964. godine, "Samuraj špijun" iz 1965. godine i animacija kojom će biti završena Sedmica japanskog filma "Kiborg 009" iz 1980. godine.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić je podsjetio da je Ambasada Japana u BiH ovogodišnji dobitnik nagrade Srebrna pahuljica u kategoriji filma, koju dodjeljuje Festival.

Filmovi u okviru Sedmice japanskog filma će biti prikazivani sa početkom u 18 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: