Kultura
0

Priča Oggija Tomića o potrazi za porodicom na Balkan Florence Express Film festivalu

Klix.ba
Kristen Scott i Oggi Tomić
Kristen Scott i Oggi Tomić
Nakon premijere dokumentarnog filma " U potrazi za porodicom" na SFF-u i Leicester Squareu u Londonu, sarajevski režiser Oggi Tomić imat će priliku predstaviti svoj film i na Balkan Florence Express Film festivalu 2013. koji će se održati u Italiji 12. i 13. decembra.

U okviru ovog festivala bit će prikazano 10 dokumentarnih filmova koji su urađeni u posljednje tri godine. Predstavit će se režiseri iz BiH, Hrvatske, Kosova, Albanije, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Inače, Tomićev dokumentarac prikazan je početkom novembra i u Londonu u okviru Humanitarne noći na kojoj su se prikupljala sredstva za dobrotvornu organizaciju Hope and Homes for Children (HHC), koja se bavi traženjem doma za napuštenu djecu te spajanjem djece s porodicama u Centralnoj i Istočnoj Evropi te Africi. Sakupljeno je 35,7 hiljada eura.

Oggi Tomić i Chris Leslie
Oggi Tomić i Chris Leslie

"Potraga za porodicom" je priča siročeta koji se odvažio i zaputio u traganje za svojom majkom i to preko portala Klix.ba, odnosno priča o mladiću koji se vratio u BiH kako bi pronašao svoju porodicu i prvi put se susreo s majkom, te dobio odgovore na pitanja koja je postavljao cijeli svoj život. To je priča o hrabrom dječaku teške prošlosti i jednom nevjerovatnom susretu.

Oggi Tomić, koji živi u Cambridgeu, višestruko je nagrađivani snimatelj, sineast i fotograf. Diplomirao je na Međunarodnoj filmskoj školi u Walesu. Rođen je 1985. u Sarajevu i tokom opsade je živio u Domu za nezbrinutu djecu na Bjelavama. Dobio je brojne nagrade za svoj rad, uključujući nagrade na Sarajevo Film Festivalu, Sheffield Doc/Festu, Irskom filmskom festivalu Corona, Ffreshu i Grierson Trustu. Specijalizirao je za snimatelja, montažera i producenta dokumentaraca i promotivnih filmova.