|

Priča o post-apokaliptičnim Adamu i Evi večeras u SARTR-u

Priča o post-apokaliptičnim Adamu i Evi večeras u SARTR-u
0
Klix.ba
2.2.2013. u 07:55
1
komentara
0

dijeljenja
Priča o post-apokaliptičnim Adamu i Evi večeras u SARTR-u
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra večeras će publika imati priliku pogledati predstavu "1984“, adaptaciju istoimenog romana Georgea Orwella, čiju režiju potpisuju Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić.
Predstava je svoju premijeru imala u januaru 2012. godine a od tada je zabilježila veliki interes kod sarajevske publike. Predstava "1984“ nakon ovog igranja u Sarajevu, putuje u Miškolc, Mađarska, gdje će u okviru studentskog festivala SZEM u Miškolcu biti izvedena dva puta 06. februara 2013. godine.

U adaptaciji Orwellovog romana "1984“, kao i u originalnom djelu, Winston Smith, službenik u ogromnoj totalitarnoj mašineriji superdržave Okeanije, počinje razmišljati svojom glavom čime otpočinje najznačajnije i najuzbudljivije razdoblje njegovog života. U gomili uniformisanih lica koja tvore društvenu strukturu Okeanije, Winston upoznaje istomišljenicu: Juliju, s kojom razvija neobičan romantični odnos. Njih dvoje, post-apokaliptični Adam i Eva, staju na čelo borbe protiv totalitarizma Okeanije na čelu sa polu-mitskim vođom Velikim Bratom.

George Orwell je ovim romanom još 1948. nazreo budućnost koju ćemo živjeti. No nije proročko jedino što kod Orwella opčinjava. Njegova sposobnost da univerzalne i vječne političke probleme društva uoči i secira, je neprevaziđena, pa je roman "1984“, i njegova pozorišna adaptacija u izvedbi troje mladih sarajevskih glumaca: Amile Terzimehić, Benjamina Bajramovića i Jasenka Pašića, nezaobilazan i veoma aktuelan intelektualni sadržaj za svakog građanina i svaku građanku koja promišlja o vremenu u kojem svi mi živimo, i izazovima, slobodama, preprekama, ograničenjima i varkama koje naše, ali i veoma nepredvidivo vrijeme ispred nas, sa sobom donosi.

Predstava počinje u 20 sati, saopćeno je iz SARTR-a.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...