"U ime oca"
127

Priča o djeci rođenoj kao posljedica silovanja u ratnoj BiH na sceni SARTR-a

E. Lj.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR će u ponedjeljak, 14. oktobra, u 20 sati biti izvedena gostujuća predstava "U ime oca" koja govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u minulom ratu u Bosni i Hercegovini.

Predstava "U ime oca" nastala je u koprodukciji The Alpha Group i Narodnog pozorišta Tuzla, a uz generalnu podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

"Ova predstava govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u minulom ratu u Bosni i Hercegovini . Tokom rata u BiH silovano je između 35.000 i 50.000 žena. Veliki broj njih je zatrudnjelo, a većina ih je rodila djecu koju sistem u našoj državi još uvijek ne prepoznaje", saopćili su autori predstave.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Ovaj dokumentarno-plesni komad zajedno su koprodukcijski radili umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije pod rediteljskom palicom Darrela Toulona. Inicijalnu tačku za nastanak ovog potresnog komada Toulon je osjetio nakon susreta s Alenom Muhićem, djetetom silovane majke, rođenim 1993. godine u goraždanskoj Ratnoj bolnici. Alenova biološka majka je silovana i prognana iz Foče, a on je na svijet došao nakon ovog čina.

Prema riječima reditelja ova predstava je rezultat iščitavanja životnih sudbina ljudi o kojima se u predstavi govori te analiza veoma potresnih svjedočanstava. U predstavi osim glumaca, uloge ostvaruju sa svojim životnim pričama i djeca rođena kao posljedica silovanja, članice i članovi udruženja Zaboravljena djeca, kao i Ajna Jusić predsjednica ovog udruženja.

U predstavi Igraju Ajna Jusić, Avdić Ermin, Cook Ivana, Filipović Armin, Gagić Nikolina, Ibrahimović Jasmina, Kahrimanović Sadika, Novaković Marija, Wally Norbert i Zahirović Feda.

Za muziku su zaduženi Donika Rudi i Norbert Wally, kostime Vesna Teodosić, a za svjetlo Nermin Brković.

Ulaznice možete rezervisati pozivom na broj 033 664 070 ili putem Facebook stranice SARTR-a.