Kultura
25

Priča kroz Hitlerove oči, nikad prevedeni Orwellovi naslovi i 35 posto popusta

Piše: I. P.
(Foto: Haris Begić/Klix.ba)
Deseti Zimski salon knjige u Sarajevu, koji organizira Trgovačko-knjižarsko društvo “Šahinpašić”, ušao je u četvrti dan.

Salon je vrlo dobro posjećen o čemu svjedoči i gužva u prostorijama Collegium artisticuma, a predstavnici “Šahinpašića” rekli su da je posjeta za vikend bila zadovoljavajuća.

"Broj izlagača je standard iz godine u godinu i kreće se oko 60, a Šahinpašić ima svoja tri štanda. Sajam traje 15 dana, a s obzirom da je danas četvrti dan Salona mislim da je još uvijek prerano izvući neki prosjek. Mogu reći da je i prodaja za vikend bila zadovoljavajuća budući da smo na sva izdanja svoje kuće odobrili popust od 35 posto i tako učinili svaku knjigu dostupnu svakom prosječnom građaninu", rekao je za Klix.ba Kenan Kaukčija iz TKD "Šahinpašič".

Pred publiku su izašli sa sedam novih naslova u svojoj produkciji, a to su uglavnom svjetski i evropski bestseleri. Objavili su knjigu Timura Vermsesa "Opet on“, što je satirični portret vremena u kojem se nalazimo kroz oči Adolfa Hitlera koji se "budi" u 2011. godini i nalazi svijet u sasvim drugom stanju od onoga u kojem ga je postavio 1945. godine.

Također, tu je knjiga "Noć zelene vile" turske spisateljice Ayfer Tunc, a nova knjiga Nure Bazdulj-Hubijar također je objavljena za ovaj sajam. Tu je knjiga Ajše Kulin "Zbogom", a i djelo mlade nobelovke Malale Jousafzai "Ja sam Malala".

Najviše stranih izdavača i izlagača dolazi iz Srbije, iz izlagači iz Hrvatske tradicionalno ne dolaze u velikom broju, ali zato dobiju jedan blok za oko 20 izlagača u aprilu.

"Srbijanski izlagači u ponudi također imaju nove knjige iz raznih oblasti. Tu je naslov 'Treći metak' autora Nikole Vrzića i atentatu na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a i 'Orijentalista' Toma Reissa. Izdvojila bih knjigu 'Šifra Solomon' od kineskog pisca Mai Jia koja je također tražena a može se naći na našem štandu", rekla je za Klix.ba predstavnica beogradskog Maki Booka koja je dodala da posjeta generalno nije loša.

"Jučer smo imali dobru prodaju s obzirom da je bila subota, a ni nedjelja nije loše počela", rekla je ona.

Na srbijanskim štandovima smo pronašli i nove naslove koji se do sada nisu mogli pronaći na našim prostorima, a riječ je o djelima Georgea Orwella "Borba za vazduh", "Samo neka apsidistre lete" i "Sveštenikova kći". Prevodi za ove naslove su izašli tek prije dvije godine i sarajevska publika ima priliku kupiti svoje primjerke.

Među traženijim knjigama su i zbirke ljubavnih priča, kao i zbirke horora, krimića i fantastičnih pustolovina koje možete pronaći na štandu.

Zimski salon knjige trajat će od 10. do 24. decembra na 1.200 kvadratnih metara galerijskog prostora. Radno vrijeme je od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan.