Ogroman uspjeh
319

Priča glumca Haruna Ćehovića: Kako sam primljen na pet velikih svjetskih akademija

L. K.
Harun Ćehović (Foto: Almin Zrno)
Harun Ćehović (Foto: Almin Zrno)
Mladi bh. glumac Harun Ćehović nalazi se na velikoj životnoj raskrsnici - upravo je primljen na pet velikih svjetskih glumačkih akademija, ali se do januara mora odlučiti za samo jednu. Akademije na kojima može završiti master studije nalaze se u Velikoj Britaniji, Češkoj i SAD-u.

Bh. publika ga je imala priliku upoznati kroz brojne projekte među kojima se ističu predstave "Hoćemo li više?" i "Vođa". Nakon što je ljetos okončao bh. turneju za "Hoćemo li više?" Ćehović se posvetio istraživanju i pronalasku fakulteta na kojem će završiti master studije.

"Proces za sve ove akademije je trajao oko 30 dana. Prvi krug je veoma formalan, potrebno je poslati ocjene, preporuke i dokaz o poznavanju engleskog jezika. Ako prođete dalje, onda slijedi nekoliko krugova koji su vezani za glumu: šaljete monologe, vježbe pokreta, plesa, govora, ali i kondicione pripreme glumca. Neke materijale sam kreirao za potrebe tih audicija, ali sam slao i dosta toga što smo već uradili na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu u protekle četiri godine studiranja", govori Ćehović.

Predstava
Predstava "Vođa" u NPS

U pripremi materijala su mu pomogli profesori i profesorice sa ASU. Na adresu New York Film Academyja morao je poslati pet različitih monologa: "Osim na engleskom, željeli su čuti i monologe na njemačkom i bosanskom jeziku, što je vrlo interesantno. Pokazalo se da sam poslao dobre materijale jer sam na osnovu njih dobio Talent Based Scholarship, stipendiju vezanu za glumačko znanje i mogućnosti".

"Kolege i profesori sa ASU su oduševljeni rezultatima. Pružili su mi ogromnu podršku, a neki od mojih kolega će u budućnosti pokušati upisati neke od ovih akademija. Vjerujem da ovakvi rezultati ne bi bili mogući bez sjajne saradnje s profesorima sa ASU. To su ljudi koji ulažu enormne napore da studentima prenesu svoje znanje i naprave od nas odlične glumce i glumice i, što je još važnije, dobre ljude", kaže ovaj 22-godišnjak.

Ćehović se prijavio na pet različitih akademija: New York Film Academy, Royal Central School of speech and drama London, Rose Bruford College London, Mountview Academy London, kao i Prague Film school. Primljen je na svih pet.

Foto: Almin Zrno
Foto: Almin Zrno

"Osjećaj je nevjerovatan, nisam mogao ni sanjati da ću biti u prilici da biram. Velika mi je čast jer govorimo o nekim od najboljih škola za glumu u svijetu. Royal Central School of Speech and Drama je u 2019. godini proglašena kao 3. najbolja škola glume u svijetu. Podatak da je ove godine bilo više od 400 kandidata te da je primljeno samo nas četvero govori mnogo", ponosno ističe.

Odluku mora donijeti do januara, a za sada se dvoumi između odlaska na njujoršku filmsku akademiju i Royal Academy u Londonu.

"New York Film Academy je odlična škola, njihov kampus za Master na koji sam ja primljen - Acting for Film je u Los Angelesu, što je meni itekako bitno, jer bi to značilo da sam u samom centru dešavanja kada govorimo o filmskoj industriji. Samo neki od gostujućih profesora na toj školi su Al Pacino, Robert Downey Jr., dok je prošle godine nekoliko predavanja održao i Steven Spielberg. S druge strane imamo Royal Academy u Londonu - školu koja postoji od 1906. godine te jednu of najprestižnijih i najboljih škola glume u svijetu. Tu akademiju su završili neki od najvećih britanskih glumaca kao što su Ben Hardy, Andrew Garfield ,ali i Martin Freeman", priča.

Dodaje kako obje akademije rade na promociji svojih studenata te im pomažu u pronalasku najboljih agenata u filmskoj i pozorišnoj industriji. Obje države su mu veoma privlačne te je svjestan da pred njim nije nimalo jednostavan odabir.

"U Londonu sam završio srednju školu, tamo sam živio dvije godine. Volim taj grad i mislim da je odlično mjesto za život u svakom smislu, pogotovo za nekoga ko se želi profesionalno baviti glumom. U SAD-u sam bio nekoliko puta, tamo je život mnogo drugačiji - bar po onome što sam mogao vidjeti. Los Angeles je posebna priča koja me posebno privlači", kaže Ćehović.

Na koncu ističe da će se, šta god odluči na kraju, potruditi da ostvari svoj san i postane uspješan glumac: "Život me naučio da se rad i trud isplate prije ili kasnije. Ne samo da bih volio postati uspješan, nego želim biti i ambasador svoje države, koju mnogo volim".