Kultura
0

Prezentovano osam bh. filmova koji se nalaze u pripremi

NINA
Udruženje filmskih radnika BiH u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom u nedjelju je u Narodnom pozorštu u Sarajevu prezentiralo osam bh. filmova koji se nalaze u pripremi.

Tom je prigodom rečeno da se četiri filma nalaze u fazi predprodukcije, i to film "Snijeg", za koji je režiju i scenarij napisala Aida Begić, zatim "Krovni talas", reditelja i scenarista Jasmina Durakovića, "Živi i mrtvi", scenarista Josipa Mlakića, te film "Jemin", reditelja i scenarista Srđana Vuletića.

Kako je kazala Begić, njezin film je suočavanje s prošlošću, a trebao bi se početi snimati u proljeće iduće godine. Duraković je kazao da je njegov film iz razdoblja 1993. te da je u njemu oslikana atmosfera rata i postranog razdoblja u Sarajevu. Snimanje tog filma je predviđeno do kraja godine tako da će se, prema riječima Durakovića, film moći pogledati na sljedećem Sarajevo Film Festivalu.

Radnja filma "Živi i mrtvi", o kojem je govorio producent Miro Barnjak, smještena je u 1993. i u 1943. "Ovaj film je antiratna priča s elementima horora", kazao je Barnjak, ističući da njegovo snimanje počinje 15. oktobra, i to onog dijela iz 1943., dok je snimanje dijela filma čija je radnja smještena u 1993. predviđeno za treći mjesec sljedeće godine.

U Narodnom pozorištu predstavljeni su i filmovi koji se nalaze u fazi postprodukcije. Tu spada film "Dobro uštimani mrtvaci", reditelja i scenarista Benjamina Filipovića, zatim "Ljubav na granici", reditelja Miroslava Mandića, "Sasvim lično", reditelja i scenarista Nedžada Begovića, te film "Go West" Ahmeda Imamovića.

Kako je kazao Filipović, film "Dobro uštimani mrtvaci" govori o vremenu ovdje i sada. Isprepliću se četiri priče u tijeku jednog dana i one su korak prema ostvarenju svojih idealnih želja, ali tu nestaju i tako se završavaju naši životi. Film će, prema tvrdnjama Filipovića, najvjerojatnije biti prikazan na nekom od zimskih filmskih festivala.