Kultura
0

Prezentiran novi bh. brend-čisti zrak

FENA
Minutom šutnje i sjećanjem na građane Sarajeva koji su poginuli na današnji dan počela je redovna pres-konferencija Festivala "Sarajevska zima".

Bila je, između ostalog, posvećena novom bosanskohercegovačkom brendu koji su osmislili studenti Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu, koncertu Sarajevske filharmonije na kojem će nastupiti solist na violi Matoušek Bohuslav , tradicionalnom gostovanju umjetničke skupine iz Koreje "Nine Dragon Heds".

Studenti sa sarajevskog ALU-a tako će na sarajevskim planinama praviti instalacije, a svoje radove od povrća izložit će i u Galeriji "Novi hram".

Javnosti su ponudili i jedan novi bh. brend koji je predstavila studentica Ira Skopljak. Riječ je o flaširanom čistom zraku sa sarajevskih planina.

Na dan otvaranja Festivala u Narodnom pozorištu bit će upriličen koncert Sarajevske filharmonije s gostima iz Češke.

Na programu koncerta kojim će dirigovati Marko Ivanović, bit će djela Muharema Insanića, Antonina Dvoraka, Bohuslava Martinua, Georga Gershwina.

Solist koncerta Matoušek Bohuslav (viola) rekao je da je počašćen što ima priliku biti učesnik otvaranja Festivala "Sarajevska zima".

-Bosna i Hercegovina i Češka imaju dosta toga zajedničkog. I drago mi je da se mogu predstaviti nečim tako univerzalnim što prelazi granice, jer jezik muzike je univerzalan, rekao je Matoušek.

U okviru predstavjanja Švicarske na Festivalu prvog dana, 7. februara, bit će otvorena izložba "Sarajevo "84-dvadeset pet godina, već".

Riječ je o kolekciji 42 originalna plakata Zimskih olimpijskih igara, kolekcionara Thomasa Birchlera iz Ženeve.

"Nine Dragon Heads" (Devet zmajevih glava) umjetnička skupina iz Koreje predstavit će se tokom Sarajevske zime brojnim projektima, koje će realizovati zajedno s bh. umjetnicima.