Kultura
0

Prezentacija SFF-a i bh. kinematografije na Festivalu u Cannesu

Sarajevo-X
Jubilarni 10. Sarajevo Film Festival predstaviće se ove godine na Canneskom festivalu koji će se održati od 12 do 23. maja, i to u okviru «Marche du Film».

SFF po prvi put ima svoj štand na kanskom film marketu, centralnom mjestu susreta filmskih profesionalaca na najprestižnijem međunarodnom filmskom festivalu. Imajući u vidu da SFF ove godine slavi desetu godišnjicu svog postojanja nema boljeg trenutka za predstavljanje naših dostignuća i promocije Festivala. Prisustvo na filmskom marketu je i izvanredna prilika za prezentaciju bosanskohercegovačke kinematografije koja posljednjih godina bilježi značajne uspjehe.

Štand je smješten u tzv. Festivalskoj Palati, tj. centralnom sjedištu Festivala. U okviru filmskog marketa biće predstavljene najznačajnije filmske kuće iz cijelog svijeta, a do sada ih je registrirano više od dvije stotine. Na štandu Sarajevo Film Festivala svi zainteresirani će moći dobiti informacije o Festivalu ali i o bh filmu i produkciji. Sve producentske kuće, kao i bh Udruženje filmskih radnika pozvani su da pripreme promotivno-informativni materijal koji će biti dostupan svim akterima filmskog marketa.

U saradnji sa ministrom kulture i sporta u Vladi FBiH Gavrilom Grahovcem, u Cannesu će 17. maja biti organiziran koktel- prijem na sigurno najekskluzivnoj festivalskoj lokaciji Plage des Palmes. Očekuje se prisustvo oko dvije stotine gostiju, među kojima su brojni mediji, režiseri, glumci, producenti, distributeri, kritičari i drugi filmski profesionalci.Gostima koji već sada potvrđuju dolazak obratiće se ministar Grahovac i direktor SFF-a Mirsad Purivatra. Prijemu će prisustvovati oskarovac Danis Tanović, producent Čedo Kolar, glumac Branko Đurić, a očekuje se učešće i drugih bh autora.

Sarajevo Film Festival vjeruje da će svojim učešćem na Festivalu u Cannesu proširiti svoju mrežu prijatelja te dodatno zainteresirati učesnike filmskog marketa i druge značajne goste kanskog festivala da u avgustu posjete Sarajevo te se i sami uvjere zbog čega Festival uživa status najvećeg i najcjenjenijeg filmskog festivala u regionu.